Дизайн інтер'єру багатофункціональної артстудії на вул. Лесі Українки у м.Полонне - Казьмірчук, Яна Сергіївна; Kazmirchuk, Yana Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломний проєкт передбачає створення багатофункціональної артстудії, як простору для творчого самовираження, психологічної реабілітації та кoмунікації, що сприятиме гармонійному розвитку осoбистості через мистецтво. У роботі досліджується роль сучасних артстудій, де проводяться не тільки творчі заняття, а й надається психологічна допомога та відбувається соціальна інтеграція. Детально проаналізовано чинники впливу у інтер’єрах на фізичний та психоемоційний стан людини. Проаналізовано роль простору у формуванні настрою людини, мотивації, натхнення, розвитку комунікаційних навичок та відновленні після важких життєвих ситуацій. Основною метою проєкту стало створення безпечного, яскравого та комфортного простору для осіб різних верст населення, зокрема тих, хто потребує особливої уваги та підтримки. У першому розділі описано історію розвитку артстудій від 15 ст. до сьогодення, їхню трансформацію, види та діячів, що вплинули на процес змін. Крім того, тут наданий опис артстудій України та світу, що вже активно перелаштовані під сучасні тенденції. У другому розділі розглянуто психофізіологічні особливості сприйняття простору людиною, а також детально описано особливості формування артпростору, ергономічні вимоги. Третій розділ присвячений розробці та опису власне самого проекту, де враховано інклюзивні, естетичні, стилістичні та емоційні чинники. Визначено функціональне зонування, підібрано матеріали, кольорову гаму та декор. Особливу увагу приділено на розробку простору, де поєднано усе для відпочинку, навчання та спілкування. Четвертий розділ містить розрахунок вартості робіт з урахування меблів, авторських робіт та робіт з облаштування. Проєкт зроблений з використанням сучасних українських елементів, мінімалістичним наповненням, проте кольоровозбагаченою стилістикою. Він показує, що простір для творчості може 3 бути також і терапевтичним. Студія слугуватиме місцем зцілення, розвитку та культурного зрощення.

The diploma project involves the creation of a multifunctional art studio as a space for creative expression, psychological rehabilitation and communication, which will contribute to the harmonious development of the individual through art. The paper explores the role of modern art studios, where not only creative classes are held, but also psychological assistance and social integration are provided. The factors that influence the physical and psycho-emotional state of a person in interiors are analyzed in detail. The role of space in shaping a person's mood, motivation, inspiration, development of communication skills, and recovery from difficult life situations was analyzed. The main goal of the project was to create a safe, bright, and comfortable space for people from different walks of life, including those who need special attention and support. The first section describes the history of art studios from the 15th century to 4 the present, their transformation, types, and figures who influenced the process of change. In addition, it describes art studios in Ukraine and around the world that have already been actively reorganized to meet modern trends. The second section discusses the psychophysiological peculiarities of human perception of space, as well as describes in detail the peculiarities of art space formation and ergonomic requirements. The third section is devoted to the development and description of the project itself, which takes into account inclusive, aesthetic, stylistic, and emotional factors. The functional zoning is defined, materials, colors and decor are selected. Particular attention is paid to the development of a space that combines everything for recreation, study and communication. The fourth section contains the calculation of the cost of the work, including furniture, author's works, and arrangement works. The project was made using modern Ukrainian elements, minimalist content, but with a colorful style. It shows that a space for creativity can also be therapeutic. The studio will serve as a place of healing, development, and cultural fusion.
Interior design of a multifunctional art studio on Lesi Ukrainky Street in Polonne
Keywords: 6.022.03.03; артстудія; психоемоційний стан; багатофункціональність; простір; реабілітація; art studio; psycho-emotional state; multifunctionality; space; rehabilitation