Розроблення приводу ковшового елеватора - Долинський, Святослав Тарасович; Dolynskyi, Sviatoslav Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота містить пояснювальну записку та графічну частину. Пояснювальна записка складається зі вступу, технологічної, конструкторської частин, додатків з: економічною частиною, охороною праці та специфікаціями до графічної частини. Об’єкт дослідження – ковшовий елеватор для транспортування залізної руди. Предмет дослідження – розрахунок та проектування привода ковшового елеватора для транспортування залізної руди. Метою бакалаврської роботи є розроблення конструкції привода ковшового елеватора для транспортування залізної руди. В представленій бакалаврській роботі мова йде про такий вид транспортера як елеватор. Елеватор – це механічний пристрій/машина для вертикального або круто-похилого переміщення вантажів. Найчастіше елеватори використовуються для транспортування сипучих матеріалів, таких як зерно, вугілля, щебінь, пісок тощо. В технологічній частині наведено загальні аспекти застосування елеваторів, переваги та недоліки застосування ковшових елеваторів, основні характеристики ковшових елеваторів, основні елементи конструкції ковшових елеваторів. В конструкторській частині наведено особливості вибору типу елеватора для конкретного типу виробництва, вхідні дані та вибір параметрів для проектування та розрахунку елеватора, проведено вибір геометричних параметрів ковша елеватора. Також здійснено розрахунок лінійних погонних навантажень ковшового елеватора, тяговий розрахунок елеватора, здійснено перевірку тягового ланцюга на розрив, реалізовано вибір приводного електродвигуна тихохідного ковшового елеватора, розрахунок параметрів приводу елеватора, визначено діаметр валу приводу тягового органу елеватора, проведено розрахунок ланцюгової передачі приводу ковшового елеватора. Також розраховано економічний ефект від впровадження елеватора у виробництво, розроблено заходи з охорони праці при роботі з елеватором. В графічній частині проекту приведені: загальний вид ковшового елеватора, його привідну та натяжну станції, деталювання елементів приводу, специфікації до складальних креслень. Ключеві слова: елеватор, привід, тяговий ланцюг, передача, транспортер, ковш, приводна станція, натяжна станція.

The work consists of an introduction, technological, design and economic parts, a section on labor protection. Literature and appendix are provided. The object of research is a bucket elevator for the transportation of iron ore. The subject of the study is the calculation and design of the drive of a bucket elevator for the transportation of iron ore. The purpose of the bachelor's thesis is to develop the design of a bucket elevator drive for the transportation of iron ore. In the presented bachelor thesis, we are talking about such a type of conveyor as an elevator. An elevator is a mechanical device/machine for the vertical or steeply inclined movement of goods. Most often, elevators are used to transport bulk materials such as grain, coal, crushed stone, sand, etc. The technological section describes general aspects of elevator application, advantages and disadvantages of bucket elevators, main characteristics of bucket elevators, and main structural elements of bucket elevators. The design part of the paper presents the features of choosing the type of elevator for a specific type of production, input data and selection of parameters for designing and calculating the elevator, and the selection of geometric parameters of the elevator bucket. The paper also calculates the linear lineal loads of the bucket elevator, the traction calculation of the elevator, the traction chain breakage test, the selection of the drive motor of the low-speed bucket elevator, the calculation of the elevator drive parameters, the diameter of the shaft of the elevator drive traction body, and the calculation of the chain transmission of the bucket elevator drive. The economic effect of the elevator's introduction into production was also calculated, and labor protection measures were developed for working with the elevator. The graphical part of the project contains: a general view of the bucket elevator, its drive and tensioning stations, details of the drive elements, specifications for assembly drawings.
Development of a bucket elevator drive
Keywords: 6.133.00.00; elevator; drive; traction chain; transmission; conveyor; bucket; drive station; tensioning station