Преса жіночих товариств Галичини середини ХІХ — 20-х рр. ХХ ст. - Бунчук, Владислава Леонідівна; Bunchuk, Vladyslava Leonidivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі досліджено жіночу пресу як важливий інструмент комунікації, просвіти та ідеологічної мобілізації українських жіночих організацій у Галичині в період середини ХІХ — 20-х рр. ХХ ст. Проаналізовано умови виникнення перших українських жіночих періодичних видань, їхню роль у формуванні національної, громадянської та феміністичної свідомості. Розглянуто редакторські політики, тематичне наповнення, жанрові особливості та авторський склад таких видань, як «Перший вінок», «Жіноча доля», «Наша мета», «Мета» та «Лада». Особливу увагу приділено аналізу того, як жіноча преса сприяла самоосвіті, соціальному залученню жінок та їхньому об'єднанню в модерну національну спільноту. Метою дослідження є комплексне вивчення пресових органів жіночих товариств Галичини як багатофункціонального інструменту формування феміністичного дискурсу, просвітницької національно-громадянської активності. діяльності та Об’єкт дослідження — український жіночий рух на території Галичини у зазначений період. Предмет дослідження — жіноча преса як інструмент ідейної, організаційної та культурної діяльності жіночих товариств Галичини, її тематичне наповнення, структурні особливості та суспільне значення.

This thesis explores the women’s press as a significant instrument of communication, education, and ideological mobilization within Ukrainian women’s organizations in Galicia from the mid-19th century to the 1920s. It analyzes the conditions that led to the emergence of the first Ukrainian women’s periodicals and their role in shaping national, civic, and feminist consciousness. The study examines editorial policies, thematic focuses, genre characteristics, and the authorship of key publications such as Pershyi Vinok, Zhinocha Dolia, Nasha Meta, Meta, and Lada. Special attention is given to how the women’s press contributed to women’s self-education, social engagement, and unification into a modern national community. The aim of the study is to conduct a comprehensive analysis of the press organs of women’s societies in Galicia as a multifaceted tool for fostering feminist discourse, educational initiatives, and civic-national activism. The object of the study is the Ukrainian women’s movement in Galicia during the specified historical period. The subject of the study is the women’s press as an instrument of ideological, organizational, and cultural activity within Galician women’s societies, including its thematic content, structural features, and social impact.
Women's periodicals of Galicia in the mid-19th - 20s of the 20th century
Keywords: 6.061.00.00