Амфіфільні діестери піромелітової кислоти для солюбілізації ліпофільних речовин у воді - Хоменко, О. І.; Кудіна, О. О.; Бубен, Р. Г.; Будішевська, О. Г.; Воронов, А. С.; Воронов, С. А. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Амфіфільні ПАР – діестери піромелітової кислоти з ліпофільними та гідрофільними фрагментами використано для колоїдного розчинення ряду ліпофільних речовин. Амфіфільні ПАР у водному середовищі утворюють сферичні міцели та міцелярні агрегати, які солюбілізують водонерозчинні речовини залежно від їх природи та будови ПАР. Amphiphilic surfactants, diesters of pyromellitic acid with lipophilic and hydrophilic fragments, were used for colloidal solubilization of lipophilic agents. In aqueous solution amphiphilic surfactants form spherical micelles and micellar aggregates which solubilize water-insoluble agents, depending on their nature and surfactant structure.
Keywords: амфіфільні діестери піромелітової кислоти; солюбілізація; ліпофільні речовини; amphiphilic diesters of pyromellitic acid; solubilization; lipofilic agents