Застосування методів глибокого навчання для виявлення стеганографії на зображеннях - Жук , Анастасія Петрівна (Національний університет “Львівська політехніка”, 2023)
Магістерська кваліфікаційна робота виконана студенткою групи КНСШ 21 Жук Анастасією Петрівною. Тема «Застосування методів глибокого навчання для виявлення стеганографії на зображеннях». Дипломна робота направлена на здобуття ступеня магістр за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки». Об’єктом дослідження є розробка, оцінка та вдосконалення моделей глибокого навчання для виявлення стеганографії, та використання готових результатів у програмному забезпеченні. Предметом дослідження є методи глибинного навчання для виявлення стеганографії у цифрових зображення. Досягнення мети відбувається за рахунок пошуку великого набору даних, експериментальної порівняльної характеристики моделей глибокого навчання, тренування обраної архітектури з подальшою інтерпретацією результатів та практичним використанням у застосунку. У результаті після реалізації цієї роботи було виконано наступне: досліджено актуальність даної теми, зроблені пошуки на рахунок оптимальної архітектури глибокого навчання для аналізу стеганографії, експериментально апробовано модель на різних архітектурах глибокого навчання а також зроблений програмний продукт, який дозволить перевірити наявність стеганографії всередині медіа-файлу. Практичне значення полягає у тому, що на основі методів штучного інтелекту будемо мати змогу підтвердити наявність стеганографічних змін у зображеннях, для того щоб уникнути різноманітних зловмисницьких передач потенційно небезпечних даних. Загальний обсяг роботи: 72 сторінки, 15 рисунків, 22 посилання. Securing data and guaranteeing its authenticity has become a crucial priority in the current age of modern technologies. As we can see, the vast amounts of data transmitted online daily make it necessary to enforce comprehensive security actions because they can save against hacking attempts and other forms of cyber threats. Consequently, scientists took a step to create such methods and unite them under the science of steganography. Basically, it is a science that involves using algorithms to conceal information within ordinary objects, and because of this, it has gained high popularity among users. All its advantages make it an essential technique for communication safeness in today's connected world. People and corporations can make use of it to safeguard confidential data and communicate in a confidential manner. However, it's worth noting that malicious actors can also use it to evade detection.
Keywords: виявлення стеганографії, цифрові зображення, стеганографія, глибоке навчання, стегоаналіз, файл-контейнер