Управління конкурентоспроможністю цифрового банкінгу АТ "Універсал Банк" - Шеліхова, Юліанна Андріївна; Shelikhova, Yulianna Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Сьогодні важко знайти банк, який би не вкладав кошти в розвиток цифрових технологій. В Україні налічується 66 банківських установ, з яких 30 мають іноземний капітал. Серед лідерів у сфері цифровізації можна виділити такі банки, як АТ «КБ Приватбанк», АТ «Ощадбанк», АТ «АльфаБанк» (Sense Bank), АТ «Пумб – Банк», «Monobank» та інші. Особливо слід відзначити, що «Monobank» є повністю віртуальним банком, який не має фізичних відділень, на відміну від інших згаданих банків, які активно розвивають стратегії цифрової трансформації [1]. Конкурентоспроможність цифрових банків сьогодні зростає завдяки застосуванню принципів сучасного цифрового маркетингу. Автор виділяє такі «нові» принципи для цифрових банків, як воронка залучення клієнтів, A/B-тестування, персоналізація через розвиток бренду за допомогою його керівника, а також використання багатоканальних комунікацій для покращення взаємодії з клієнтами. Це дозволяє створювати індивідуальний підхід до кожного клієнта, зміцнюючи взаємозв'язок і підвищуючи лояльність до бренду. В цьому контексті варто згадати Олега Гороховського, співзасновника «Monobank», який активно використовує соціальні мережі для взаємодії з клієнтами, підвищуючи впізнаваність та довіру до банку [2]. Необанки в Україні також показують стрімкий розвиток, слідуючи світовим трендам. Українська платформа FinTech Farm залучила 22 млн доларів інвестицій для створення необанків у співпраці з міжнародними банками. Серед вітчизняних необанків слід виділити «Monobank», «O.Bank», «Neobank» та «Izibank». Відкритість до інновацій та співпраця з FinTech-компаніями забезпечують успішність цієї бізнес-моделі та її конкурентоспроможність на 5 ринку [3]. Банки сьогодні мають впроваджувати інноваційні технології, щоб зберегти своїх клієнтів та конкурентні позиції. Інновації дозволяють підвищувати ефективність, знижувати витрати та збільшувати прибутки, що, в свою чергу, зміцнює позиції банку на ринку та сприяє його сталому розвитку. Процес впровадження інновацій є динамічним, і не всі нововведення стають масовими, тому важливо продовжувати дослідження в цій сфері [4]. Цифрова трансформація робить банківську систему більш гнучкою та орієнтованою на клієнта, але також створює нові виклики, особливо у сфері захисту даних. У міру збільшення кількості цифрових транзакцій, банки зіштовхуються з низкою загроз, включаючи фішинг, DDoS-атаки та кібершахрайство, що можуть спричинити фінансові збитки. Українські фінансові установи стикаються з додатковими проблемами через воєнні дії та збільшення кіберзагроз, що підкреслює необхідність підвищеної уваги до кібербезпеки. Застосування штучного інтелекту для аналізу транзакцій та підвищення кваліфікації співробітників у галузі сучасних методів кіберзахисту стає ключовим елементом стратегії безпеки [5]. Об’єктом дослідження у бакалаврській кваліфікаційній роботі є маркетингова діяльність АТ «Універсал Банк» («Monobank») на ринку банківських послуг. Предметом дослідження є український ринок у сфері банківських послуг, а також конкурентоспроможність цифрового банкінгу АТ «Універсал Банк» («Monobank») на ринку. Мета дослідження: дослідження має на меті теоретично обґрунтувати перспективні напрями оптимізації конкурентоспроможності та впровадження нових пропозицій у цифрову діяльність АТ «Універсал Банк» («Monobank»). Аналіз базуватиметься на комплексній оцінці поточної маркетингової стратегії та діяльності підприємства в реальних ринкових умовах. Результати досліджень: запропоновано та обґрунтовано фінансовими показниками впровадження цифрової трансформації у бізнес-процеси банку з 6 метою залучення нових клієнтів.

Today it is difficult to find a bank that would not invest in the development of digital technologies. There are 66 banking institutions in Ukraine, of which 30 have foreign capital. Among the leaders in the field of digitalization, one can single out such banks as JSC "KB Privatbank", JSC "Oschadbank", JSC "AlfaBank" (Sense Bank), JSC "Pumb-Bank", "Monobank" and others. It should be especially noted that "Monobank" is a completely virtual bank that does not have physical branches, unlike the other mentioned banks that are actively developing digital transformation strategies [1]. The competitiveness of digital banks is increasing today due to the application of the principles of modern digital marketing. The author highlights such “new” principles for digital banks as the customer acquisition funnel, A/B testing, personalization through brand development with the help of its manager, as well as the use of multi-channel communications to improve interaction with customers. This allows you to create an individual approach to each client, strengthening the relationship and increasing brand loyalty. In this context, it is worth mentioning Oleg Gorohovsky, co-founder of Monobank, who actively uses social networks to interact with customers, increasing recognition and trust in the bank [2]. Neobanks in Ukraine are also showing rapid development, following global trends. The Ukrainian platform FinTech Farm has attracted $22 million in investments to create neobanks in cooperation with international banks. Among domestic neobanks, Monobank, O.Bank, Neobank and Izibank should be highlighted. Openness to innovation and cooperation with FinTech companies ensure the success of this business model and its competitiveness in the market [3]. Today, banks must implement innovative technologies to retain their customers and competitive positions. Innovations allow for increased efficiency, reduced costs, 8 and increased profits, which, in turn, strengthens the bank’s position in the market and contributes to its sustainable development. The process of implementing innovations is dynamic, and not all innovations become massive, so it is important to continue research in this area [4]. Digital transformation makes the banking system more flexible and customer-oriented, but also creates new challenges, especially in the area of data protection. With the growth of digital transactions, banks are faced with threats such as phishing, DDoS attacks, and cyber fraud, which can lead to financial losses. Ukrainian banks are also facing additional challenges due to war and the growth of cyber threats, which requires special attention to cybersecurity. The use of artificial intelligence to monitor transactions and train personnel in modern cyber protection methods are key aspects of the security strategy [5]. The object of research in the bachelor's qualification work is the marketing activities of JSC "Universal Bank" (“Monobank”) in the banking services market. The subject of the research is the Ukrainian market in the field of banking services, as well as the competitiveness of digital banking of JSC "Universal Bank" (“Monobank”) in the market. Research purpose: the study aims to theoretically substantiate promising areas for optimizing competitiveness and implementing new offers in the digital activities of JSC "Universal Bank" (“Monobank”). The analysis will be based on a comprehensive assessment of the current marketing strategy and activities of the enterprise in real market conditions. Research results: proposed and substantiated by financial indicators of the implementation of digital transformation in the bank's business processes in order to attract new customers.
Managing the competitiveness of digital banking at Universal Bank JSC
Keywords: 6.075.00.00; цифрові технології; клієнтоорієнтованість; інновації; конкурентоспроможність; маркетингова діяльність; digital technologies; customer orientation; innovation; competitiveness; marketing activities