Використання опитувань громадської думки у висвітленні місцевих виборів 2020 року у теленовинах - Гарматій, Ольга; Harmatiy, Olha (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Для багатьох українців «вікном» у світ новин є телебачення, насамперед телевізійні новини. На підставі вивчення новинних випусків всеукраїнських каналів можна зазначити, що незважаючи на те, що місцеві вибори були присутні на усіх телеканалах, вони не викликали в медіа такого великого інтересу, як президентські чи парламентські перегони, що може свідчити про незначну увагу центральних медіа до політики на місцях. З огляду на підвищений суспільний інтерес до соціології у виборчий період, важливе значення має грамотне поширення соціологічної інформації. Людям важливо дізнаватися з медіа про достовірні рейтинги, подані у супроводі обов’язкових методологічних відомостей. Як показує дослідження, найбільш проблемним під час поширення соціологічної інформації виявилося оприлюднення у медіа відомостей про замовників. Маніпуляції результатами опитування відбувалися і через використання досліджень від сумнівних і псевдосоціологічних структур та ігнорування при цьому інформації від відомих і авторитетних організацій. Подібне недотримання стандартів висвітлення опитувань громадської думки є порушенням вимог Виборчого кодексу і призводить до нехтування прав громадян на повну та об’єктивну інформацію про вибори. Можна зробити висновок, що телемовлення, як популярний серед українців канал отримання інформації, не дало аудиторії повноцінного доступу до результатів соціологічних досліджень про місцеві вибори. У статті запропоновані можливі шляхи виходу з такої ситуації. Це, зокрема, підвищення відповідальності ЗМІ за поширення неповної та недостовірної інформації про опитування. Важливо також, щоб соціологічні служби надавали вичерпні відомості про свої дослідження. Якщо соціологічні компанії будуть відкриті та подаватимуть у своїх звітах вичерпний обсяг інформації, у медіа буде більше можливостей надати громадськості повні відомості про опитування. Також підвищення загальної медіаграмотності, вміння інтерпретувати результати опитування та з’ясовувати їх достовірність і надійність сприятимуть опірності громадян до маніпуляції соціологічними відомостями в медіа.

For many Ukrainians, the “window” into the world of news is television, especially television news. Having studied the news programs of all-Ukrainian channels, it can be noted that despite broadcasting local elections facts on all TV channels, they did not get such great media interest as the presidential or parliamentary ones, which may indicate little attention of central media to local politics. With the increased public interest in sociology during the election period, the proper dissemination of sociological information is important. It is important for people to learn from the media about reliable rankings accompanied with mandatory methodological information. The study proves the most problematic in the coverage of polling was the publication of information about customers in the media. Survey results manipulation also occurred through using research from dubious and pseudo-sociological institutions and ignoring information from well-known and authoritative organizations. Such non-compliance with the standards of releasing public opinion polls violates the requirements of the Electoral Code and causes the neglect of citizens’ rights to full and objective information about the elections. The conclusion can be made that television, as a popular channel for obtaining information among Ukrainians, did not give the audience full access to the results of sociological research on local elections. The paper offers some solutions to the situation, for instance, increasing the responsibility of the media for disseminating incomplete and unreliable survey results. It is also significant that sociological services provide comprehensive information about their research. If sociological companies are open and provide full reports, the media will have more opportunities to release complete information about the polls to the public. In addition, enhancing general media literacy, the ability to interpret survey results and define their accuracy and reliability will contribute to the citizens’ resistance to sociological data manipulation in the media.
Using the public opinion polls in the coverage of the 2020 local elections in tv news
Keywords: медіа; опитування громадської думки; вибори; телебачення; новини; media; public opinion polls; elections; television; news; 070.431; 654.1]; 303.62; 342.8(477)»2020»