Мікро- і наноструктурований титану (IV) оксид у соно-, фото- і сонофотокаталітичній деградації ксантенового барвника родаміну Б (Огляд) - Сухацький, Ю. В.; Знак, З. О.; Чупінський, Д. В.; Sukhatskyi, Yu. V.; Znak, Z. O.; Chupinskyi, D. V. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Розглянуто адсорбційні методи вилучення родаміну Б зі стічних вод й окиснювальні методи його деградації, які ґрунтуються на використанні передових процесів окиснення (сонолізу, фотолізу, соно-, фото- і сонофотокаталізу). Встановлено, що як адсорбенти для вилучення родаміну Б застосовують матеріали природного походження (наприклад, глини, цеоліти, вугільну золу, анаеробні шлами, тверді відходи сільського господарства) та їх модифіковані або активовані аналоги. Наведено можливий механізм фото- і сонофото-каталітичної деградації родаміну Б за наявності мікро- і наноструктурованого титану (IV) оксиду. Проаналізовано ефективність його застосування для деградації родаміну Б.

Adsorption methods for removing Rhodamine B from wastewater and oxidative degradation methods based on the use of advanced oxidation processes (sonolysis, photolysis, sono-, photo- and sonophotocatalysis) are considered. It was established that naturally occurring materials (such as clays, zeolites, coal ash, anaerobic sludge, agricultural solid wastes) and their modified or activated analogues are used as adsorbents for the removal of Rhodamine B. The possible mechanism of photo- and sonophotocatalytic degradation of Rhodamine B in the presence of micro- and nanostructured titanium (IV) oxide is presented. The effectiveness of its application for degradation of Rhodamine B is analyzed.
Micro- and nanostructured titanium (IV) oxide in sono-, photo- and sonophotocatalytic degradation of xanthene dye rhodamine B (Review)
Keywords: родамін Б; титану (IV) оксид; кавітаційна деградація; адсорбційне вилучення; наночастинки; сонокаталіз; фотокаталіз; titanium (IV) oxide; cavitation degradation; Rhodamine B; adsorption removal; nanoparticles; sonocatalysis; photocatalysis