Дослідження динамічних процесів сипкого середовища віброактивних машин, пристроїв та механізмів - Стоцько, З. А.; Сокіл, Б. І.; Топільницький, В. Г.; Кусий, Я. М.; Завербний, А. Р. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2006)
Побудовано нелінійну математичну модель механічної системи „віброактивна машина – сипке середовище”, яка дає змогу дослідити динаміку системи з метою визначення впливу її параметрів на ефективність технологічних процесів об’ємного вібраційного оброблення, вібротранспортування, сепарації, помолу, ущільнення сипких матеріалів.

The nonlinear mathematical model of the mechanical system is built „віброактивна a machine is a friable environment”, which enables to explore the dynamics of the system with the purpose of determination of influencing of its parameters on efficiency of technological processes of by volume vibration treatment, transporting, separatsії, compression of friable materials.
Keywords: 621.9.048.6