Реконструкція системи водопостачання м. Сквира Білоцерківського р-ну Київської обл. (15500 мешканців) - Демчина, Христина Романівна; Demchyna, Khrystyna Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У результаті аналізу існуючої системи водопостачання міста Сквира, що розташоване в Білоцерківському районі Київської області, було розроблено технічне рішення з будівництва інтегрованої кільцевої системи, яка здатна задовольнити потреби населення у питній і виробничій воді, а також забезпечити протипожежний захист. Запропонована схема має три-кільцеву структуру, що забезпечує надійність і гнучкість роботи системи. В кінцевій точці мережі передбачено встановлення водонапірної башти та прокладення основного трубопроводу. Гідравлічні розрахунки системи проводились із врахуванням максимальної годинної витрати води та трьох критичних режимів: пікового споживання, інтенсивного транзиту та подачі води в умовах гасіння пожежі при максимальному навантаженні. Визначення діаметрів трубопроводів здійснювалося відповідно до обрахованих витрат води та рекомендованих швидкостей потоку, з урахуванням норм економічної доцільності. Як джерело водопостачання було прийнято підземні води, що характеризуються високою надійністю та економічною ефективністю. Місця буріння свердловин визначені за результатами гідрогеологічного аналізу. Проєктом передбачено облаштування трьох свердловин: двох основних та однієї резервної, обладнаних насосами Calpeda типу 10SDS 190/1. Вода, що надходить із свердловин, проходить через станцію очищення та дезінфекції, після чого накопичується у залізобетонних резервуарах циліндричної форми об'ємом по 1000 м?. З резервуарів очищена вода подається в систему за допомогою насосів другої підйомної станції. Передбачено встановлення п’яти насосів: три моделі N 80-250 С/А (два робочі та один резервний) для задоволення побутових і господарських потреб, а також два пожежні насоси типу NMS 4 150/315 А/А (основний і резервний). Крім того, було розроблено локальні кошториси на виконання загальнобудівельних робіт, пов’язаних із прокладанням зовнішньої водопровідної мережі селища за завданням кафедри економіки підприємства та інвестицій. Об'єкт – система водопостачання міста Сквира. Предмет дослідження полягає в технічному обґрунтуванні та забезпеченні ефективного функціонування кільцевої мережі водопостачання для всіх категорій споживачів. Мета роботи – розробити проєкт інтегрованої системи водопостачання міста Сквира, що включає підземний водозабір, насосну станцію другого підйому та зовнішні мережі. Результати роботи: ? Проведено оцінку обсягів споживання питної води в межах населеного пункту. ? Розроблено проєктні рішення щодо створення інтегрованої кільцевої водопровідної мережі, яка забезпечує комплексне водопостачання. ? Запроєктовано водозабір на базі підземних вод, які визнано доцільними з точки зору надійності та санітарної безпеки. ? Для насосної станції другого підйому здійснено підбір насосного обладнання відповідно до розрахункових витрат і тисків у системі. ? Розроблено локальні кошториси на виконання загальнобудівельних робітсвердловина, насоси відцентрові, кошторисна вартість.

As a result of the analysis of the existing water supply system in the town of Skvyra, located in the Bilotserkivskyi district of Kyiv region, a technical solution was developed for the construction of an integrated ring-type system. This system is designed to meet the needs of the population for drinking and industrial water, as well as to provide fire protection. The proposed design includes a three-loop structure, which ensures the reliability and flexibility of the system. A water tower is planned at the final point of the network, along with the installation of the main pipeline. The hydraulic calculation of the system was carried out based on the maximum hourly water consumption and three critical operation modes: peak usage, maximum water transit, and water supply during fire extinguishing under maximum load. Pipe diameters were selected according to the calculated water flow and recommended flow velocities, taking into account economic efficiency. Water consumption was calculated using specific indicators provided by national building regulations. Groundwater was chosen as the source of water supply due to its high reliability and cost-effectiveness. The locations for drilling wells were determined based on the results of a hydrogeological survey. The project includes three wells: two operational and one backup, all equipped with Calpeda 10 SDS-type pumps. The water from the wells is treated and disinfected at a treatment station, then stored in cylindrical reinforced concrete reservoirs with a volume of 1000 m? each. From the reservoirs, the clean water is supplied to the network using pumps from the second lift station. The project includes five pumps: three N 80-250 models (two in operation, one as backup) to meet domestic and utility needs, and two NMS4 150/315 fire pumps (one main and one backup). Additionally, local cost estimates for general construction works related to the installation of the village’s external water supply network were developed as part of a task from the Department of Enterprise Economics and Investments. Оbject of the study: Skvyra water supply system. Subject of the study – to justify technically and maintain efficient performance of the ring-shaped water supply network serving all consumer groups. Purpose of the study – to design a comprehensive water supply project for the town of Skvyra, covering groundwater intake, a second-lift pump station, and external water networks.. Results of the work: ? The drinking water consumption within the settlement was assessed. ? Design solutions for the creation of an integrated ring water supply network were developed to ensure comprehensive water supply. ? A groundwater intake system was designed, as underground sources were considered reliable and sanitary-safe. ? Pumping equipment for the second-lift pumping station was selected according to the calculated flow rates and system pressures. ? Local cost estimates for general construction works were prepared.
Reconstruction of the water supply system in Skvyra (15500 inhabitants), Bilotserkivskyi Distr., Kyiv Region
Keywords: 6.192.00.00; водоспоживання; кільцева система водопостачання; water consumption; ring water supply system; borehole; centrifugal pumps; estimated cost