Роль оксидів нітрогену за присутності діоксиду сульфуру в динаміці поглинання діоксиду карбону хлорофілсинтезуючими мікроводоростями - В. В. Дячок.; Мандрик, С. Т.; Dyachok, V. V.; Mandryk, S. T. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Досліджено вплив оксидів нітрогену за присутності оксиду сульфуру на димаміку поглинання діосиду карбону хлорофілсинтезуючими мікроводоростями Chlorella. Представлені експериментальні залежності динаміки поглинання СО2 мікроводоростями у випадку присутності лише NxOy та за критичної концентрації інгібітора фотосинтезу SO2 в присутності NxOy. Представлено математичний опис динаміки поглинання CO2 хлоро-філсинтезуючими мікроводоростями Chlorella в залежності від концентрації індивідуальної дії оксидів нітрогену та одночасної дії оксидів нітрогену та діоксиду сульфуру. Базуючись на рішенні математичної моделі та одержаних експериментальних даних розраховано оптимальне значення концентрації NxOy та сумарної концентрації NxOy в присутності інгібітора SO2. Встановлено оптимальне значення концентрації активатора NxOy для інактивації згубної дії інгібітора SO2 та відновлення повноцінного процесу поглинання діоксиду карбону (фотосинтезу) хлорофілсинтезуючими мікроводоростями Chlorella. Підсумовуючи результати експериментальних досліджень можна припусти, що оксиди нітрогену виступають в ролі активатора процесу фотосинтезу.

The effect of nitrogen oxides in the presence of sulfur oxide on the absorption of carbon dioxide by chlorophyll – producing microalgae Chlorella was investigated. Experimental dependences of the dynamics of CO2 uptake by microalgae in the presence of NxOy alone and at the critical concentration of the SO2 photosynthesis inhibitor in the presence of NxOy are presented. A mathematical description of the dynamics of CO2 uptake by chlorophyll – producing microalgae Chlorella is presented, depending on the concentration of the individual action of nitrogen oxides and the simultaneous action of nitrogens oxides and sulfur dioxide. Based on the solution of the mathematical model and the experimental data obtained, the optimal value of the NxOy concentration and the total NxOy concentration in the presence of the SO2 inhibitor were calculated. The optimal concentration of the NxOy activator was determined to inactivate the damaging effect of the SO2 inhibitor and to restore the complete process of absorption of carbon dioxide (photosynthesis) by chlorophyll – producing microalgae Chlorella. Summarizing the results of experimental studies, we can assume that nitrogen oxides act as an activator of the process of photosynthesis.
The role of nitrogen oxides in the presence of sulfur dioxide in the dynamics of the carbon dioxide absorption ofchlorophyll - producing microalgae
Keywords: вуглекислий газ СО2; мікроводорості Chlorella; оксиди нітрогену NxOy; оксид сульфуру SO2; інгібітори та активатори; математична модель; carbon dioxide CO2; microalgae Chlorella; nitrogen oxides NxOy; sulfur oxide SO2; inhibitors and activators; mathematical model