Аналіз методів вимірювання теплотворної здатності природного газу - Мотало, Андрій; Мотало, Василь (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Розглянуті чинні у сучасній газометрії методи вимірювання питомої теплоти згоряння (теплотворної здатності) природного газу. Запропоновано і проаналізовано методику оцінювання точності вимірювання питомої теплоти згоряння природного газу калориметричним методом за допомогою визначення непевності отриманих результатів вимірювань. Рассмотрены действующие у современной газометрии методы измерения удельной теплоты сгорания (теплотворной способности) природного газа. Предложена и исследована методика оценивания точности измерения удельной теплоты сгорания природного газа калориметрическим методом путем расчета неопределенности полученных результатов измерений. The methods of natural gas specific calorific value (calorific power) measurements which are valid in the up-to-date gasometry are considered. The methodology of evaluation of precision of natural gas specific calorific value measurements by a calorimetric method is proposed and analyzed. The methodology is based on determining of uncertainty of received results of measurements.