Combating crimes in the financial sphere: current issues - Комарницька, Ірина; Палій, Євгенія; Komarnytska, Iryna; Paliy, Evgenia (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У статті проаналізовано питання боротьби зі злочинністю у фінансовій сфері, встановлено сутність фінансової відповідальності як інституту фінансового права. Становлення України як правової держави передбачає обмеження різноманітних форм протиправної поведінки суб’єктів фінансової сфери та їх адміністративної відповідальності. Цей вид злочинності становить значну загрозу суспільним відносинам, оскільки передбачає систематичне посягання на фінансові ресурси, які здебільшого забезпечують стабільне, кероване, впорядковане існування людей у суспільстві. Розглянуто поняття відповідальності як категорії адміністративного права та встановлено, що це поняття є значно ширшим явищем, оскільки, окрім заходів юридичної відповідальності, матеріальна відповідальність включає також заходи попередження, припинення та стягнення. Також висвітлено ідеї, які позиціонують розгляд протидії злочинності у фінансовій сфері як виду адміністративної відповідальності. Висвітлено питання протидії злочинності у фінансовій сфері, як важливе явище для українського суспільства.

The article analyzes the issue of combating crimes in the financial sphere and establishes the essence of financial responsibility as an institution of financial law. The establishment of Ukraine as a legal state involves the limitation of various forms of illegal behavior of subjects in the financial sphere and their administrative responsibility. This type of crime poses a significant threat to social relations, as it involves systematic encroachment on financial resources, which mostly ensure the stable, managed, orderly existence of people's lives in society. The concept of responsibility as a category of administrative law was considered and it was established that this concept is a much broader phenomenon, because, in addition to measures of legal responsibility, financial responsibility also includes measures of prevention, termination, and recovery. Also highlighted are the ideas that position the consideration of combating crimes in the financial sphere as a type of administrative responsibility. The issue of combating crimes in the financial sphere, as an important phenomenon for Ukrainian society, is highlighted.
Протидія злочинності у фінансовій сфері: актуальні проблеми
Keywords: фінансова сфера; фінансово-економічна сфера; фінансова безпека; адміністративне правопорушення; запобігання правопорушенням; financial sphere; financial and economic sphere; financial security; administrative offence; prevention of offences; 342.92; 342.7