Інформаційно-технологічна платформа "Розумний регіон" - Дида, Тарас-Микола Дмитрович; Dyda, Taras-Mykola Dmytrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Інформаційно-технологічна системи “Розумний регіон” задумувалась як веб-застосунок, який дозволить жителям, а також туристам регіону слідкувати за екологічною статистико, а також пропонувати власні ідеї, які допоможуть покращити життя в регіоні у всіх можливих аспектах. Перевагою даної системи є те, що на даний момент немає конкурентів, які б пропонували схожий набір можливостей, що дозволить веб-застосунку доволі швидко закріпитись на ринку й не витрачати великих коштів на рекламу. Можливість редагування екологічної статистики побудована на основі системи з управління контенту Contentful[1], що дозволить вносити зміни до екологічних показників в будь-який час без потреби перезапускати застосунок. Дані відображають у системі за допомогою GraphQL API[2], що дозволяє системі отримувати лише необхідні дані без потреби завантажувати весь контент, що дозволяє значно покращити швидкість роботи системи, а особливо це буде відчутно для користувачів із інтернетом не надто великої швидкості. Дана система розділена на такі ролі як “Гість”, “Авторизований користувач” й “Адміністратор”. Спільною рисою всіх ролей є те, що будь-який користувач матиме змогу переглядати екологічна статистику, а також покращення запропоновані іншими користувачами. Особливістю ролі “Адміністратор” є те, що користувач даного рівня матиме змогу редагувати екологічні показники й переглядати список існуючих користувачів у системі Auth0[3]. Для користувачів із роллю “Авторизований користувач” є можливості створення нових, перегляду існуючих, а також редагування раніше запропонованих ідей, які допоможуть покращити регіон. Інформаційну систему “Розумний регіон” було побудовано на основі таких технологій як Next.js, Node.js, TypeScript, а також ряду менш значущих бібліотек, які доступні для використання у парі із вищезгаданими технологіями. Даний набір технологій дозволить системі залишатись актуальною з технічної точки зору ще протягом довгого часу, оскільки саме цей набір технологій на даний момент використовується великими компаніями для впровадження значущих проєктів, а також кожна із обраних технологій на постійно розвивається й має активну технічну підтримку, що спростить процес вирішення проблем у разі їх виникнення. Для зберігання даних про запропоновані покращення було використано Elasticsearch Cloud, що дозволить мігрувати дані в такі сервіси як AWS, Microsoft Azure й Google Cloud Platform, оскільки чудово з ними інтегрована. В якості системи, яка зберігає дані про користувачів було обрано Auth0, оскільки даний сервіс надає зручні інструменти для керування авторизацією, а також, в першу чергу, гарантує безпеку даних, що є надзвичайно важливим фактором в сучасному світі, а також збільшує довіру до системи. Система не обмежує користувачів різних вікових груп, це дозволить абсолютно всім жителям абсолютно всіх регіонів України брати активну участь у покрашенні становища. Також, не було впроваджено жодних обмежень на локації, з яких дозволяється використовувати систему. Мета полягала в тому щоб надати туристам, які відвідували регіон під час своєї відпустки, змогу пропонувати власні ідеї для покращень на основі досвіду перебування в певному регіоні, який вони отримали під час відпустки. Дана інформаційна система чудово оптимізована під різні браузери, що дозволить уникати небажаних ефектів під час використання браузерів, випущених певний час тому. Для розуміння функціональних вимог й принципів роботи системи було побудовано ряд діаграм таких як діаграма варіантів використання, діаграма послідовності, діаграма переходу станів, а також діаграму діяльності. З метою кращого розуміння цілей було побудовано дерево цілей, яке дозволить краще зрозуміти процес побудови системи, а також змоделює ієрархічну послідовність, в якій слід будувати систему. Об’єкт дослідження – технічні ресурси, які використовуються для діджиталізації регіонів України. Предмет дослідження – методи та засоби, які можуть бути використані для побудови інформаційної системи “Розумний регіон”. Мета дослідження – встановлення актуальності реалізації даної інформаційної системи. В результаті дослідження було проаналізовано стан ринку серед систем конкурентів, а також було проаналізовано літературні й інші джерела, які можуть бути корисними під час впровадження даної інформаційної системи.

The information system “Smart region” was conceived as a web application that would allow residents and tourists of the region to monitor environmental statistics, as well as propose their own ideas to improve life in the region in all possible aspects. The advantage of this system is that there are currently no competitors offering a similar set of features, allowing the web application to establish itself in the market quickly without spending large sums on advertising. The ability to edit environmental statistics is built on the Contentful content management system[1], allowing changes to be made to environmental indicators at any time without needing to restart the application. Data is displayed in the system using the GraphQL API[2], which allows the system to fetch only the necessary data without loading all the content, significantly improving the system's speed, especially noticeable for users with slower internet connections. This system is divided into roles such as “Guest,” “Authorized User,” and “Administrator.” A common feature for all roles is that any user can view environmental statistics and improvements suggested by other users. The “Administrator” role is distinguished by the ability to edit environmental indicators and view the list of existing users in the Auth0 system[3]. Users with the “Authorized User” role can create new ideas, view existing ones, and edit previously proposed ideas to improve the region. The information system “Smart Region of” was built using technologies such as Next.js, Node.js, TypeScript, and a number of less significant libraries compatible with the aforementioned technologies. This technology stack will allow the system to remain technically relevant for a long time, as it is currently used by large companies for implementing significant projects. Each chosen technology is constantly evolving and has active technical support, simplifying the problem-solving process if issues arise. For storing data about proposed improvements, Elasticsearch Cloud was used, enabling data migration to services such as AWS, Microsoft Azure, and Google Cloud Platform, as it integrates well with them. Auth0 was chosen as the system for storing user data because it provides convenient tools for managing authorization and primarily ensures data security, which is a crucial factor in the modern world, thereby increasing trust in the system. The system does not restrict users of different age groups, allowing all residents of the region to actively participate in improving the region’s condition. Additionally, no location restrictions were implemented for using the system, aiming to allow tourists visiting the region during their vacation to propose their own improvement ideas based on their experience during their stay. This information system is well-optimized for various browsers, avoiding undesirable effects when using browsers released some time ago. To understand the functional requirements and principles of the system, a series of diagrams were created, including use case diagrams, sequence diagrams, state transition diagrams, and activity diagrams. To better understand the goals, a goal tree was built, which helps to better comprehend the system construction process and models the hierarchical sequence in which the system should be built. Object of study – technical resources used for the digitization of different regions of Ukraine. Subject of study – methods and tools that can be used to build the information system “Smart Region”. Purpose of the study – to establish the relevance of implementing this information system. As a result of the study, the state of the market among competitor systems was analyzed, and literary and other sources that may be useful during the implementation of this information system were reviewed.
Information Technology Platform "Smart Region"
Keywords: 3.126.00.00; – Contentful; діджиталізація; екологія; Auth0; актуальність