Удосконалення технології роботи контейнерного термінала для підвищення ефективності інтермодальних перевезень - Зуйков, Віктор Олегович; Zuikov, Viktor Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Контейнерний термінал в процесі перевезення є логістичним вузлом, який відіграє важливу роль в інтермодальних перевезеннях. Такі перевезення є затребуваними, а тому удосконалення технології роботи контейнерного термінала є важливим моментом в покращенні роботи залізничного транспорту. Об’єктом дослідження дипломної роботи є процес функціонування контейнерного термінала. Предмет: є організація роботи контейнерного термінала для підвищення ефективності інтермодальних перевезень. Мета роботи: удосконалення технології роботи контейнерного термінала. В даній роботі на тему: «Удосконалення технології роботи контейнерного термінала для підвищення ефективності інтермодальних перевезень» розглянута технологія переробки контейнерів, визначено головні технологічні операції та складено схеми їх виконання, встановлено причини простоїв автопоїздів та розроблено удосконалений варіант організації перевантажувального процесу. Запропоновано оптимальну схему зберігання контейнерів та руху козлового крана, виконано розрахунок тривалості робочого циклу, кількості кранів та їхньої продуктивності. На основі проведеного дослідження і розрахунків розроблено контактний графік, запропоновано варіант для удосконалення технології роботи контейнерного термінала для підвищення ефективності інтермодальних перевезень. У роботі розроблено заходи з охорони праці та безпеки. До проекту додаються графічні матеріали, що підтверджують основні положення роботи.

A container terminal is a key logistics hub in the transport chain, playing a crucial role in intermodal freight operations. Due to the high demand for intermodal transport, the improvement of container terminal operations is an essential factor in enhancing the performance of railway transport. The object of this research is the functioning process of a container terminal. The subject is the organization of terminal operations aimed at increasing the efficiency of intermodal transport. The purpose of this work is to develop improvements to the container terminal technology. This thesis, entitled “Improvement of Container Terminal Operations Technology to Increase the Efficiency of Intermodal Transport”, examines the container handling process, identifies the main technological operations, and develops schemes for their implementation. It determines the causes of truck idle times and proposes an improved version of the transshipment process organization. An optimal scheme for container storage and gantry crane movement has been proposed, and calculations for the work cycle duration, number of cranes, and their productivity have been performed. Based on the conducted research and calculations, a contact schedule has been developed and a solution proposed to improve container terminal operations for more efficient intermodal transport. The thesis also includes occupational safety and health measures. The project is supplemented with graphical materials that illustrate the main provisions of the work.
Improvement of container terminal technology to increase the efficiency of intermodal transportation
Keywords: 6.275.02.04; – контейнер; технологія; контейнерний термінал; інтермодальні перевезення; container; technology; container terminal; intermodal transport