Методи комплексного оцінювання варіантів стратегічного розвитку туристичної галузі - Грицюк, М.; Грицюк, Ю. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Проаналізовано методи комплексного оцінювання допустимих варіантів стратегічного розвитку туристичної галузі, які ґрунтуються на формуванні відповідного показника, значення якого в агрегованому вигляді відображає певні цілі вибраної стратегії. З'ясовано, що серед осіб, які приймають остаточні рішення, великої популярності набув метод формування показника комплексного оцінювання критеріїв на основі побудови ієрархічної структури (дерева) критеріїв. На кожному рівні цієї ієрархії відбувається побудова показника агрегованого оцінювання критеріїв попереднього рівня. Особливістю ієрархічної структури є агрегування в кожному вузлі дерева тільки двох критеріїв чи показників їх оцінювання, що є основною перевагою цього методу. The methods of a complex evaluation of permissible variants of strategic of tourism development were analysed which are based on the formation of the corresponding parameter whose value in aggregate form displays the certain purposes of chosen strategy. It was found that among people who take the final decision was very popular the method of forming a parameter of complex criteria evaluation based on constructing a hierarchical structure (tree) of criteria. At each level of this hierarchy is the construction of parameter an aggregated evaluation of criteria of the previous level. The peculiarity of hierarchical structure is the aggregation in each node of tree only of two criteria or parameter of their evaluation, which is the main advantage of this method. The peculiarity of hierarchical structure is the aggregation in each node of tree only of two criteria or parameter of their evaluation, which is the main advantage of this method.
Keywords: туристична галузь; стратегія розвитку; показники агрегованого та комплексного оцінювання критеріїв; експертна оцінка; метод лінійного згортання критеріїв; метод ієрархічної структури критеріїв; система прийняття рішення; the tourism industry; the strategy of development; the indicators of aggregated and complex evaluation of criteria; the expert evaluation; the method of linear clotting of criteria; the method of hierarchical structure of criteria; the system of decision making