Удосконалення організації вантажних перевезень у внутрішньому сполученні шляхом оптимізації експлуатаційних витрат - Скора, Ольга Іванівна; Skora, Olha Ivanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена удосконаленню організації залізничних вантажних перевезень шляхом оптимізації експлуатаційних витрат у внутрішньому сполученні, що є актуальним питанням в умовах військових дій в Україні. У дипломному проєкті на тему «Удосконалення організації вантажних перевезень у внутрішньому сполученні шляхом оптимізації експлуатаційних витрат» розглянуто актуальні питання попиту на вантажні перевезення на залізничному транспорті в Україні з метою оптимізації графіків руху та маршрутів, щоб зменшити витрати на експлуатацію. У дипломній роботі виконано всебічне дослідження організації вантажних перевезень на станції Підзамче з метою виявлення проблемних аспектів функціонування інфраструктури та розробки заходів щодо оптимізації перевезень і зниження експлуатаційних витрат. Враховуючи стратегічне розташування станції у транспортній системі регіону, особливу увагу приділено аналізу напрямків вантажопотоків у внутрішньому сполученні та техніко-експлуатаційним характеристикам залізничних дільниць. У першому розділі здійснено аналіз загального стану вантажних перевезень на залізничному транспорті України, розглянуто тенденції зміни обсягів внутрішніх перевезень та структуру основних вантажопотоків на прикладі станції Підзамче. Виявлено, що на фоні загального зростання обсягів перевезень основними проблемами залишаються недостатня пропускна спроможність окремих напрямків та застаріла інфраструктура вузлових станцій [1]. У другому розділі проведено детальний аналіз інфраструктури станції Підзамче, особливостей її функціонування та розподілу вантажів за напрямками Львів, Здолбунів, Красне, Стрий. Оцінено технічно-експлуатаційні характеристики дільниці, визначено фактори, які формують основні статті експлуатаційних витрат: локомотивну тягу, маневрову роботу, обробку вагонів на станціях [2]. У розділі також 5 встановлено, що основними резервами зниження витрат є скорочення простоїв, зменшення холостих пробігів та удосконалення маршрутної мережі. У третьому розділі розроблено транспортну задачу для оптимізації розподілу вантажопотоків зі станції Підзамче із застосуванням методу північно-західного кута. Визначено оптимальні обсяги вантажів за напрямками, що забезпечує зменшення загальних витрат на 17% порівняно з базовим варіантом. Запропоновано технічні та організаційні заходи щодо впровадження автоматизованої системи управління перевезеннями, що забезпечить додаткову економію витрат та зменшення простоїв [3]. У четвертому розділі виконано розрахунок економічного ефекту від впровадження запропонованих рішень. Визначено, що потенційна річна економія може становити 890 тис. грн, а строк окупності інвестицій в автоматизацію — не перевищує 5 місяців. Упровадження розроблених заходів дозволяє забезпечити підвищення ефективності використання інфраструктури станції Підзамче, зниження собівартості перевезень, скорочення простоїв вагонів і локомотивів, а також покращення логістичного обслуговування вантажовласників [4]. У п’ятому розділі роботи розглянуто питання охорони праці та безпеки виробничого процесу на вантажній станції Підзамче. Встановлено основні шкідливі та небезпечні фактори, що впливають на персонал станції: високий рівень шуму, ризик ураження електричним струмом, травматизм при маневрових роботах, підвищене психоемоційне навантаження чергових і операторів. Рекомендовано здійснити додаткові навчання персоналу, організувати систему оповіщення та контролю дій працівників відповідно до вимог чинних нормативних документів [5]. У результаті проведеного дослідження розроблено комплекс технічних, організаційних та економічних заходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи вантажної станції Підзамче. Запропоновані рішення дозволяють зменшити експлуатаційні витрати, скоротити простої та покращити умови праці персоналу, що підтверджує доцільність їх впровадження у практичну діяльність залізничного транспорту.

The qualification thesis is devoted to improving the organization of rail freight transportation by optimizing operating costs in domestic connections, which is an urgent issue under the conditions of military operations in Ukraine. The thesis entitled "Improvement of domestic rail freight transportation organization by optimizing operating costs" addresses the relevant aspects of demand for freight transportation in Ukraine’s railway sector, with the aim of optimizing train schedules and routing to reduce operational expenses. A comprehensive study was conducted on the organization of freight transportation at the Pidzamche station to identify problematic aspects of infrastructure functioning and develop measures for optimizing transportation processes and reducing operating costs. Considering the strategic location of the station within the regional transport system, special 7 attention was paid to the analysis of cargo flow directions in domestic connections and to the technical and operational characteristics of the railway sections. The first chapter presents an analysis of the general state of rail freight transportation in Ukraine, examines trends in the volume of domestic shipments, and the structure of major cargo flows using Pidzamche station as an example. It was revealed that against the background of the general growth in transportation volumes, the main problems remain the insufficient throughput capacity of certain routes and the outdated infrastructure of key railway junctions [1]. In the second chapter, a detailed analysis of Pidzamche station's infrastructure, its operational features, and cargo distribution to directions such as Lviv, Zdolbuniv, Krasne, and Stryi was carried out. The technical and operational characteristics of the section were assessed, and the factors shaping the main components of operating costs—locomotive traction, shunting operations, and wagon handling at stations—were identified [2]. It was also established that the main reserves for reducing costs include shortening idle times, reducing empty mileage, and improving the routing network. The third chapter formulates and solves a transportation optimization problem for the distribution of freight flows from Pidzamche station using the northwest corner method. Optimal cargo volumes for each direction were determined, providing a 17% reduction in total costs compared to the base scenario. Technical and organizational measures were proposed to implement an automated transportation management system, ensuring additional cost savings and reduced downtimes [3]. In the fourth chapter, the economic effect of the proposed measures was calculated. It was determined that the potential annual cost savings could reach UAH 890,000, while the payback period for investments in automation would not exceed 5 months. The implementation of the developed measures allows for an increase in the efficiency of Pidzamche station infrastructure usage, a reduction in transportation costs, a decrease in wagon and locomotive idle times, and an improvement in freight customer service [4]. The fifth chapter addresses occupational safety and the safety of production processes at the Pidzamche freight station. The main harmful and hazardous factors affecting station personnel were identified: high noise levels, electric shock risks, injuries during shunting operations, and increased psycho-emotional stress among dispatchers and operators. 8 Additional staff training, the organization of alert systems, and employee activity control according to the requirements of current regulatory documents were recommended [5]. As a result of the research, a comprehensive set of technical, organizational, and economic measures aimed at improving the efficiency of Pidzamche freight station operations was developed. The proposed solutions help reduce operating costs, minimize downtimes, and improve working conditions for staff, confirming the feasibility of their implementation in practical railway transport operations.
Improving the organization of goods transportation by optimizing operating costs
Keywords: 6.275.02.04; залізничні вантажні перевезення; експлуатаційні витрати; оптимізація витрат на залізничному транспорті; методи дослідження транспортних операцій; railway freight transportation; operating costs; cost optimization in railway transport; methods of transport operations research