Дослідження впливу електромагнітних перешкод на функціонування систем зв’язку та радіолокації - Бибик, Р. Т.; Наконечний, Ю. М.; Bybyk, R.; Nakonechnyi, Y. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Розглянуто вплив електромагнітних перешкод на функціонування систем зв’язку та радіолокації. У сучасному військовому конфлікті ефективність комунікацій та розвідки є головними факторами успішності. За допомогою високоточних досліджень та експериментів, проведених у цій статті, розкрито основні аспекти впливу електро- магнітних перешкод на здатність систем зв’язку та радіолокації працювати в умовах бойових дій. Розглянуто також різні типи перешкод, їх вплив та взаємодію із системами зв’язку, методи управління та зменшення впливу перешкод. Отримані результати є корисним доповненням до розуміння проблем радіочастотного спектру і забезпечення надійності систем зв’язку та радіолокації в умовах електромагнітної обстановки сучасного бойового театру. Мета статті – дослідити та систематизувати знання щодо впливу електромагнітних перешкод на системи зв’язку та радіолокації і надати читачам інформацію, яка може лягти в основу подальших розвідок та розробок у цій ділянці. У процесі дослідження широко проаналізовано літературу та статті, які надають інформацію про вплив електромагнітних перешкод на системи радіолокації.

The impact of electromagnetic interference on the operation of communication and radar systems is discussed. In modern military conflicts, the effectiveness of communication and reconnaissance is crucial for success. Through precise research and experiments conducted in this article, the fundamental aspects of how electromagnetic interference affects the ability of communication and radar systems to operate in combat conditions are revealed. Various types of interference, their effects, and interaction with communication systems, as well as methods of management and mitigation of interference effects, are also examined. The results obtained serve as a valuable addition to understanding the issues of the radio frequency spectrum and ensuring the reliability of communication and radar systems in the electromagnetic environment of contemporary theaters of war. The article aims to investigate and systematize knowledge regarding the impact of electromagnetic interference on communication and radar systems and provide readers with information that can serve as a basis for further research and development in this area. A wide range of literature and articles providing information on the impact of electromagnetic interference on radar systems were analyzed to support the research.
Research on the impact of Electromagnetic Interference on the functioning of communication and radar systems
Keywords: електромагнітна перешкода (ЕМП); радіоелектронна боротьба (РЕБ); радіоелектронне забезпечення; радіоелектронне придушення; радіоелектронний захист; перешкоди; радіолокатор; Electromagnetic Interference (EMI); Electronic Warfare (EW); Electronic Support (ES); Electronic Suppression (ES); Electronic Protection (EP); Jamming; Radar; 004.75; 004.8