Українці Росії у ХХІ ст.: далі під імперським пресом - Гнатюк, В. Р. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Розглянуто головні тенденції життєдіяльності української діаспори в Російській Федерації у ХХІ ст. Зроблено висновок про те, що як і за часів Радянського Союзу, українська людність тут зазнає з боку влади брутальної дискримінації, політично вмотивованих обмежень і заборон у здійсненні національно-культурної та релігійної діяльності, що зумовлює прискорення й поглиблення її асиміляції з російським етносом. The main tendencies of the activities of Ukrainian diaspora in Russian Federation have been considered in the article. The conclusion has been drawn that like in the Soviet Union the Ukrainians are severely discriminated there by the state power, they are also limited in their cultural and religious activities for political reasons. All this accelerates the process of their assimilation with the Russian ethnic group.