Вплив γ-випромінювання на край фундаментального оптичного поглинання халькогенідних стекол системи As-S - Шпотюк, М. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Наведено дослідження впливу γ-опромінення на положення краю фундаментального оптичного поглинання халькогенідних стекол системи As-S. Показано, що залежно від складу і термічної передісторії зразків можуть спостерігатись явища оптичного потемніння або просвітління, зумовлені деструкційно-полімеризаційними перетвореннями та фізичним старінням, відповідно. Influence of γ-irradiation on the position of fundamental optical absorption edge is studied for chalcogenide glasses of the binary As-S system. It is shown that both optical darkening and bleaching effects could be observed in dependence on the glass composition and thermal prehistory of the specimens. These phenomena are explained in terms of destruction-polymerization transformations and physical ageing, respectively.
Influence of g-irradiation on the fundamental optical absorption edge in chalcogenide glasses of As-S system
Keywords: халькогенідне скло; γ-випромінювання; край фундаментального оптичного поглинання; деструкційно-полімеризаційні перетворення; фізичне старіння; chalcogenide glass; γ-irradiation; fundamental optical absorption edge; destructionpolymerization transformations; physical ageing