Розроблення установки підрізання блістерів - Білуник, Олег Сергійович; Bilunyk, Oleh Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська робота складається з розрахунково-пояснювальної записки та графічного ілюстративного матеріалу. Пояснювальна записка має наступне наповнення: вступ; технологічна частина; конструкторська частина та додатки. Додатки містять в собі: економічні розрахунки; заходи з покращення умов праці на дільниці пакування блістерів з таблетками пресованої кави; специфікації до графічної документації роботи. В технологічній частині описано виробничі особливості виготовлення смаженої кави та показано технологічно-апаратну схему цього процесу. Розраховано продуктивність проектованої установки та проведено аналіз можливостей збільшення коефіцієнту використання установки під час її експлуатації. Досліджено конструкцію завантажувального пристрою установки та обґрунтовано доцільність його модернізації. В конструкторській частині роботи наведено технічні дані і характеристики проектованої установки, детально описана структура і влаштування установки підрізання блістерів. Описано принцип дії установки та окремих її механізмів. Розроблено і розраховано кінематичну схему установки. Розроблено принципову схему пристрою завантажування блістерів і подачі їх на приймальний лоток установки. Визначено потужність приводу установки підрізання блістерів і проведено вибір електродвигуна. Розроблено ріжучий ножовий інструмент. Проведено розрахунки клинопасової передачі привода установки; геометричних параметрів черв’ячної передачі. Проведений у роботі розрахунок кулькових підшипників шпинделя установки має кілька важливих цілей: – забезпечення надійності та довговічності підшипникового вузла, тому як правильний підбір підшипника гарантує його тривалу роботу без передчасного зносу; – оптимізація навантаження, тому як аналіз навантажень дає змогу підібрати підшипник відповідно до реальних робочих умов; – зменшення тертя та енерговитрат, тому як правильний вибір знижує втрати енергії через зайве тертя. В додатках роботи виконано економічне обґрунтування необхідності розробки та впровадження у виробництво установки підрізання блістерів з пресованою кавою. Оптимальна ціну продажу підрізної установки 759173,12. грн, а її рентабельність становить 32,01 %. Також в додатках Розглянуто чинники небезпеки на дільниці підрізання блістерів з пресованою кавою. Розроблено шляхи подолання цих небезпек на виробничій дільниці. В графічній частині бакалаврської роботи приведені: загальний вигляд установки підрізання блістерів: кінематична схема підрізної установки; конструкція шпинделя з встановленням одного дискового ножа; конструкція шпинделя з встановленням двох дискових ножів; 3-D моделі окремих деталей установки; специфікації до складальних креслень проекту.

Bachelor's work consists of a calculation and explanatory note and graphic illustrative material. The explanatory note has the following filling: introduction; technological part; Design part and applications. Appendices contain: economic calculations; measures to improve working conditions at the polling station for blistering with tablets of pressed coffee; Specifications to graphical work documentation. The technological part describes the production features of the manufacture of fried coffee and the technological and equipment scheme of this process is shown. The productivity of the projected installation was calculated and the possibility of increasing the factor of use of the installation during its operation was analyzed. The design of the loading device of the installation is investigated and the expediency of its modernization is substantiated. The design part of the work provides the technical data and characteristics of the projected installation, the structure and arrangement of the cutting of blisters is described in detail. The principle of operation of the installation and its individual mechanisms is described. The kinematic scheme of installation has been developed and calculated. A schematic diagram of the blister loading device and their submission to the installation tray have been developed. The capacity of the incision of the cutting of blisters was determined and the electric motor was selected. A cutting knife tool has been developed. Calculations of the clippage transfer of the installation drive were calculated; geometric parameters of worm transmission. The calculation of ball bearings of the spindle installation has several important goals: - ensuring the reliability and durability of the bearing unit, because the correct selection of the bearing guarantees its long work without premature wear; - load optimization, because the analysis of loads makes it possible to choose the bearing in accordance with real working conditions; - Reduction of friction and energy consumption, as the right choice reduces energy loss due to excess friction. The annexes of the work have made an economic justification for the need to develop and introduce into production of pruning blisters with pressed coffee. The optimal price of selling a under -cutting installation 759173,12. UAH, and its profitability is 32.01 %. The annexes also considered the factors of danger at the pruning section of blisters with pressed coffee. Ways to overcome these dangers at the production site have been developed. In the graphic part of the bachelor's work are given: general appearance of the installation of cutting blisters: kinematic scheme of the underlying installation; the design of the spindle with the installation of one disk knife; the design of the spindle with the installation of two disk knives; 3-D models of individual installation parts; Specifications to the assembly drawings of the project.
Development of a blister trimming machine
Keywords: 6.133.00.00; таблетка; блістер; обробка; завантаження; машинобудування; обладнання; механізм; розрахунок; конструювання; tablet; blister; processing; loading; engineering; equipment; mechanism; calculation; design