Структура макромоделі та її вплив на параметричну ідентифікацію параметрів дискретної моделі турбогенератора - Стахів, П. Г.; Козак, Ю. Я.; Франко, Ю. П. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2009)
Описано порівняльний аналіз затрат машинного часу і якість отриманої макромоделі залежно від вибраної форми макромоделей у вигляді нелінійного дискретного рівняння стану. Зазначене питання є важливим при автоматизації побудови макромоделей з використанням оптимізації, оскільки невдалий вибір математичного представлення, зокрема апроксимація нелінійних характеристик, часто приводить до значних чисельних затрат аж до зациклювання оптимізаційного процесу. This paper is devoted to comparative analysis of computer time consumption and obtained model quality as dependence on selected form of developed macromodel using nonlinear discrete state equation. Mentioned question is an important one during automation of macromodel creation procedure using optimization algorithms because wrong choice of mathematical representation form (especially approximation of nonlinear characteristics) often leads to considerable numerical efforts up to optimization process failure.