Forming principles of spatial-planning model for recreation environment in rural local conditions - Чижевська, Лідія; Chyzhevska, Lydia (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Стаття присвячена актуальним питанням наукового опрацювання моделі просторово-планувальної організації об’єднаних територіальних громад та визначення принципів формування їх туристично-рекреаційного середовища. Сформульовано сім відповідних принципів: перший принцип відповідності просторово-територіальної організації завданням реалізації стратегічної та оперативної цілей з розвитку туристично-рекреаційної галузі; другий принцип полягає у взаємопов’язаності напрямків розвитку просторового планування території громади, її окремих частин чи поселень з функціонально-планувальною організацією туристично-рекреаційної діяльності; третій – це принцип комплексного ландшафтного планування території об’єднаної територіальної громади; четвертий принцип – принцип структурованої диференціації здійснення розрахунків та побудови систем обслуговування в населених пунктах з рекреаційно-туристичною направленістю; п’ятий принцип формування просторово-територіальної моделі полягає в реалізації сценарного підходу до організації планувальних та візуальних зав’язків між основними структурними елементами простору території громади, поселень, їх частин та окремих атрактивних об’єктів; шостий – це принцип непереривності та органічного поєднання планувальних структур курортно-рекреаційних об’єктів та комплексів з іншими структурними елементами населених пунктів; сьомий принцип – це принцип просторового акцентування провідних туристичних атракцій в просторово-планувальній організації територій громад та їх окремих частин і структурних елементів. Складається висновок про те, що перші три принципи (перший, другий і третій) стосуються формування підходів до відпрацювання прийомів розробки містобудівної документації на рівні територій громад, а останні два (шостий та сьомий) мають відношення до місцевої документації на рівні поселень або окремих рекреаційних територій. Так само четвертий і п’ятий принципи реалізуються в містобудівній документації як на рівні територій громад, так і територій поселень.

the article is devoted to topical issues of scientific elaboration of the model of spatial-planning organization of amalgamated territorial communities and determination of principles of formation of their tourist-recreational environment. Seven relevant principles have been formulated: the first principle of conformity of the spatial-territorial organization to the task of realization of the strategic and operational purposes on development of tourist-recreational branch; the second principle is the interconnectedness of the directions of development of spatial planning of the community, its separate parts or settlements with the functional-planning organization of tourist-recreational activity; the third is the principle of complex landscape planning of the territory of the amalgamated territorial community; the fourth principle – the principle of structured differentiation of calculations and construction of service systems in settlements with recreational and tourist orientation; the fifth principle of formation of the spatial-territorial model is to implement a scenario approach to the organization of planning and visual connections between the main structural elements of the space of the community, settlements, their parts and individual attractive objects; the sixth is the principle of continuity and organic combination of planning structures of resort and recreational objects and complexes with other structural elements of settlements; the seventh principle is the principle of spatial accentuation of the leading tourist attractions in the spatial-planning organization of territories of communities and their separate parts and structural elements. It is concluded that the first three principles (first, second and third) relate to the formation of approaches to the development of techniques for the development of urban planning documentation at the community level, and the last two (sixth and seventh) relate to local documentation at the level of settlements or individual recreational areas . In turn, the fourth and fifth principles are implemented in urban planning documentation at the level of both communities and settlements.
Принципи формування просторово-планувальної моделі рекреаційного середовища в умовах сільської місцевості
Keywords: принципи формування; просторово-планувальна модель; рекреаційне середовище; сільські об’єднані територіальні громади; principles; spatial planning model; recreation of the environment; rural areas with local communities