Розроблення онлайн-платформи підтримки соціальних проєктів і волонтерських ініціатив - Барзак, Дмитро Олегович; Barzak, Dmytro Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Активна громадянська позиція та волонтерська діяльність стали важливою частиною сучасного суспільства, особливо в умовах війни та соціально-економічних викликів, які переживає Україна. Волонтери щоденно допомагають військовим, вимушено переміщеним особам, лікарням, школам, притулкам для тварин та багатьом іншим. Проте, попри численні ініціативи, існує проблема відсутності єдиної платформи для комунікації, координації та взаємодії між волонтерами, організаціями й донорами. У цій роботі проаналізовано потреби основних користувачів (волонтерів, благодійників, НГО) та наявні рішення в Україні й за кордоном. Розглянуто приклади платформ типу Dobro.ua, GiveUa, які виконують часткові функції, проте не вирішують проблему зручного, ефективного та швидкого об'єднання зусиль усіх учасників. На основі аналізу сформовано функціональні та нефункціональні вимоги до системи, розроблено архітектуру, структуру бази даних, користувацький інтерфейс та діаграми UML. Було реалізовано вебзастосунок, який дозволяє створювати та підтримувати ініціативи, шукати волонтерів, формувати запити на допомогу та інформувати про результати проєктів. Об’єктом дослідження є онлайн-платформа для взаємодії учасників волонтерських ініціатив. Предметом дослідження є розробка та реалізація вебзастосунку, що забезпечує зручний і ефективний інструмент для об’єднання, координації та підтримки волонтерських дій. Метою роботи є створення зручного та функціонального інструменту для автоматизованої взаємодії між волонтерами, організаціями та донорами задля ефективної підтримки соціально значущих проєктів. Новизна роботи полягає в поєднанні кількох важливих функцій — пошуку ініціатив, створення власних проєктів, обміну ресурсами та зворотного зв’язку — в одному інтуїтивно зрозумілому рішенні. Платформа також дозволяє аналізувати ефективність ініціатив та відстежувати їхній вплив на спільноту. Практичне значення проєкту полягає в тому, що створений вебзастосунок може стати основою для розвитку цифрової інфраструктури волонтерського руху, забезпечуючи прозорість, відкритість і зручність координації між усіма сторонами, залученими до громадських і соціальних ініціатив.

Active civic engagement and volunteer activities have become an important part of modern society, especially in the context of war and socio-economic challenges faced by Ukraine. Volunteers provide daily assistance to the military, internally displaced persons, hospitals, schools, animal shelters, and many others. However, despite numerous initiatives, there is still a lack of a unified platform for communication, coordination, and interaction between volunteers, organizations, and donors. This work analyzes the needs of the main users (volunteers, philanthropists, NGOs) and existing solutions in Ukraine and abroad. Examples of platforms such as Dobro.ua and GiveUa were considered, which perform partial functions but do not solve the problem of convenient, effective, and fast unification of efforts of all participants. Based on the analysis, functional and non-functional requirements for the system were formed, the architecture, database structure, user interface, and UML diagrams were developed. A web application was implemented that allows creating and supporting initiatives, searching for volunteers, generating help requests, and informing about project results. The object of the research is an online platform for interaction between participants in volunteer initiatives. The subject of the research is the development and implementation of a web application that provides a convenient and effective tool for uniting, coordinating, and supporting volunteer actions. The goal of the work is to create a convenient and functional tool for automated interaction between volunteers, organizations, and donors to effectively support socially significant projects. The novelty of the work lies in combining several important functions — initiative search, project creation, resource exchange, and feedback — in one intuitively understandable solution. The platform also enables analysis of initiative effectiveness and tracking their impact on the community. The practical significance of the project is that the developed web application can serve as the basis for the development of the digital infrastructure of the volunteer movement, ensuring transparency, openness, and convenience of coordination between all parties involved in public and social initiatives.
Development of an online platform for supporting social projects and volunteer initiatives
Keywords: 6.122.00.00; волонтерство; онлайн-платформа; координація ініціатив; соціальні проєкти; НГО; донори; підтримка; взаємодія; автоматизація; вебзастосунок; volunteering; online platform; initiative coordination; social projects; NGO; donors; support; interaction; automation; web application