Організація маркетингової діяльності АТ КБ "ПриватБанк" - Вацяк, Христина Олегівна; Vatsiak, Khrystyna Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Маркетингова діяльність передбачає сукупність процесів виявлення, створення і реалізації цінностей для споживача, заснованих на розумінні ринку та орієнтації на побудову довготривалих відносин із клієнтами [1]. Її формування включає комплексний аналіз ринку, визначення потреб споживачів, просування продукції та формування стабільних відносин із клієнтами [2]. Маркетингова діяльність передбачає забезпечення конкурентоспроможного становища суб’єктів на ринку та виконання дій, що скеровані на досягнення маркетингових цілей [3]. У реалізації маркетингової діяльності підприємства важливими етапами є вивчення попиту та стану ринку[4], проведення маркетингових досліджень [5]. Об’єктом дослідження бакалаврської кваліфікаційної роботи є організація маркетингової діяльності АТ КБ «ПриватБанк». Предметом дослідження виступають теоретико-методичні положення щодо організації маркетингової діяльності підприємства на ринку. Мета дослідження - аналіз процесу організації маркетингу АТ КБ «ПриватБанк», розроблення рекомендацій, які спрямовані на вдосконалення маркетингової діяльності на ринку банківських послуг. Результати дослідження. У роботі здійснено комплексне дослідження теоретичних основ організації маркетингової діяльності, проаналізовано стан ринку банківських послуг в Україні та проведено оцінку маркетингової діяльності АТ КБ «ПриватБанк». Виявлено недоліки в персоналізації комунікацій АТ КБ «ПриватБанк», тому запропоновано такі шляхи вдосконалення: впровадження елементів гейміфікації та використання інструментів нейромаркетингу. Завдяки цим змінам 5 підприємство зможе підвищити лояльність клієнтів і зміцнити свої конкурентні позиції на ринку.

Marketing activity involves a set of processes of identifying, creating and realizing values for the consumer, based on an understanding of the market and a focus on building long-term relationships with customers [1]. Its formation includes a comprehensive market analysis, determination of consumer needs, product promotion, and formation of stable customer relationships [2]. Marketing activity involves 6 ensuring the competitive position of entities in the market and performing actions aimed at achieving marketing goals [3]. In the implementation of the enterprise's marketing activities, important stages are the study of demand and market conditions [4] and conducting marketing research [5]. The object of research of the bachelor's qualification work is the organization of marketing activities of JSC CB “PrivatBank”. The subject of the study is the theoretical and methodological provisions on the organization of marketing activities of the enterprise in the market. The purpose of the study is to analyse the process of organizing the marketing of JSC CB “PrivatBank”, to develop recommendations aimed at improving marketing activities in the banking services market. Results of the study. The paper conducts a comprehensive study of the theoretical foundations of the organization of marketing activities, analyses the state of the banking services market in Ukraine and evaluates the marketing activities of JSC CB “PrivatBank”. Shortcomings in the personalization of communications of JSC CB “PrivatBank” have been identified, and the following ways of improvement have been proposed: introduction of gamification elements and use of neuromarketing tools. Thanks to these changes, the company will be able to increase customer loyalty and strengthen its competitive position in the market.
Organization of marketing activities of the CB PrivatBank JSC
Keywords: 6.075.00.00; маркетингова діяльність; ринок банківських послуг України; цифрові канали комунікації; клієнтоорієнтованість; інновації. Перелік використаних джерел. 1. Касич. А.О.; Малюшенко О.О. Особливості управління маркетинговою діяльністю підприємства в умовах пандемії. Економіка та суспільство. 2021. №34. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-34-17. 2. Білоус; С.; Калита; Н. Удосконалення маркетингової діяльності в забезпеченні конкурентоспроможності підприємства. Економіка та суспільство. 2024. №60. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-60-75. 3. Абрамович А.І. Воловик Д.В. Маркетингова діяльність підприємства та контроль за її реалізацією. Агросвіт. 2020. № 10. DOI: 10.32702/2306- 6792.2020.10.52. 4. Касич. А.О.; Малюшенко О.О. Особливості управління маркетинговою діяльністю підприємства в умовах пандемії. Економіка та суспільство. 2021. №34. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-34-17. 5. Гриценко Л.; Кожушко І. Тенденції розвитку банківського маркетингу в контексті цифровізації. Вісник СумДУ. Серія «Економіка». 2023. С. 53-63. DOI: 10.21272/1817-9215.2023.4-06; marketing activities; banking services market of Ukraine; digital communication channels; customer focus; innovations