Система суб’єктів адміністративного судочинства в Україні - Ільчишин, Надія; Ilchushun, Nadia; Ильчишин, Надежда (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Розглянуто наукові і нормативно-правові підходи до визначення поняття “суб’єкт адміністративного судочинства”, вивчено класифікацію суб’єктів в адміністративному судочинстві. Правовий статус суб’єктів адміністративного судочинства залежить безпосередньо від його законодавчого визначення, але його реалізація пов’язана із активною чи пасивною формами виконання функцій сторін та інших процесуальних учасників судового розгляду справ. Наголошено, що учасники адміністративного процесу за приписами КАС України залежно від їхньої заінтересованості поділяються на осіб, які беруть участь у справі (сторони, треті особи, представники сторін і третіх осіб) та інших учасників (свідок, експерт, спеціаліст та ін.).

The article deals with the scientific and regulatory approaches to the definition of “subject of administrative justice”, the classification of subjects in administrative legal proceedings was studied. The legal status of the subjects of administrative legal proceedings depends directly on its legislative definition, but its implementation is connected with active or passive forms of execution of the functions of the parties, and other procedural participants in court proceedings. It is stressed that the participants in the administrative process according to the requirements of the CAS Ukraine, depending on their interest, are divided on the persons involved in the case (parties, third parties, representatives of the parties and third parties) and other participants (witness, expert, specialist, etc.).

Рассмотрены научные и нормативно-правовые подходы к определению понятия “субъект административного судопроизводства”, изучена классификация субъектов в административном судопроизводстве. Правовой статус субъектов административного судопроизводства зависит непосредственно от его законодательного определения, но его реализация связана с активной или пассивной формами выполнения функций сторон и других процессуальных участников судебного рассмотрения дел. Отмечено, что участники административного процесса по предписаниям КАС Украины в зависимости от их заинтересованности делятся на лиц, участвующих в деле (стороны, третьи лица, пред- ставители сторон и третьих лиц) и других участников (свидетель, эксперт, специалист и др.).
Subjects system administrative court of Ukraine
Система субъектов административного судопроизводства в Украине
Keywords: адміністративне судочинство; суди; принципи; суб'єкти; мета; завдання; захист прав; administrative justice; courts; principles; subjects; purpose; tasks; protection of rights; административное судопроизводство; суды; принципы; субъекты; цели; задачи; защита прав; 342.565.4