Російський контент в медіапросторі України - Волченська, Діана Євгенівна; Volchenska, Diana Yevhenivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Збройний конфлікт на Сході України спричинив фундаментальні трансформації у комплексі українсько-російських відносин. Анексія Автономної Республіки Крим та часткова окупація Донецької та Луганської областей виступили каталізаторами суттєвих змін у політичній, економічній та соціокультурній сферах. В умовах російської агресії Україна ініціювала низку стримувальних заходів щодо комунікаційних каналів, включаючи блокування доступу до російських інтернет-ресурсів та соціальних мереж. Проте цього виявилося недостатньо для нейтралізації деструктивного впливу [2]. Протягом наступних восьми років Російська Федерація здійснювала цілеспрямовану антиукраїнську інформаційну політику, одночасно використовуючи канали «лагідного» впливу через культуру та мистецтво, зокрема через музику, кінематограф та літературу, для формування певних настроїв серед українського населення. Слід зазначити, що тривалий час в Україні спостерігалася тенденція до культурної інтеграції з російським медіапростором, зумовлена недостатнім попитом на вітчизняний медійний продукт та споживанням російськомовного контенту «за інерцією». Відсутність усвідомлення потенційних загроз, пов’язаних із цим явищем, зберігалася до початку повномасштабного вторгнення, яке порушило питання про доцільність споживання російського контенту та приховані ризики, що він в собі несе [1]. Бакалаврська робота присвячена комплексному аналізу присутності та впливу російського контенту в медіапросторі України. У дослідженні розглядаються різні форми контенту, включаючи новини, телевізійні програми, кінофільми, мультфільми тощо. Особливу увагу приділено динаміці поширення російського контенту упродовж останніх десяти років. Метою роботи було дослідити шляхи проникнення російського контенту в інформаційний та культурний простір України, визначити головні загрози російсько-української взаємодії та знайти способи протистояння згубному впливу ворога на українську державу. Проаналізовано історичні передумови виникнення російсько українського інформаційного зв'язку як явища та особливості його функціонування. Проведено дослідження інформаційних потоків, де відбувається обмін даними, та наслідки таких обмінів. Викристалізовано проблеми вживання російського медійного продукту, проведено соціологічне дослідження на тему «Поширення та вживання російського контенту серед українців». У зв’язку з останніми воєнними подіями варто обмежити будь-який вплив російського контенту на український медіапростір та сприяти розвитку власної медіаіндустрії, яка буде здатна забезпечити об’єктивну та різноманітну інформацію для авдиторії. Підтримка культурного та інформаційного фронту України під час війни з Росією є важливою не тільки для забезпечення національної безпеки, але і для збереження культурної самобутності, підтримання єдності суспільства та визначення своєї ідентичності.

The armed conflict in the East of Ukraine has led to fundamental transformations in the complex of Ukrainian-Russian relations. The annexation of the Autonomous Republic of Crimea and the partial occupation of Donetsk and Luhansk regions acted as catalysts for significant changes in the political, economic and socio-cultural spheres. In the context of Russian aggression, Ukraine has initiated a number of deterrent measures against communication channels, including blocking access to Russian Internet resources and social networks. However, this turned out to be not enough to neutralize the destructive effects [2]. Over the next eight years, the Russian Federation implemented a targeted anti-Ukrainian information policy, while using channels of «gentle» influence through culture and art, in particular through music, cinema and literature, to form certain moods among the Ukrainian population. It should be noted that for a long time in Ukraine there was a tendency to cultural integration with the Russian media space, due to insufficient demand for domestic media products and consumption of Russian-language content «by inertia». The lack of awareness of the potential threats associated with this phenomenon persisted until the beginning of a full scale invasion, which raised the question of the advisability of consuming Russian content and the hidden risks that it carries [1]. Bachelor work is devoted to a comprehensive analysis of the presence and influence of Russian content in the Ukrainian media space. The research examines various forms of content, including news, television programs, movies, cartoons, etc. Particular attention is paid to the dynamics of distribution of Russian content over the past ten years. The aim of the work was to explore the ways of penetration of Russian content into the Ukrainian information and cultural space, to identify the main threats of Russian-Ukrainian interaction and to find ways to counter the harmful influence of the enemy on the Ukrainian state. The historical preconditions of the Russian-Ukrainian information communication as a phenomenon and peculiarities of its functioning are analyzed. A study of information flows, where data exchange takes place, and the consequences of such exchanges. The problems of using the Russian media product were crystallized, a sociological study was conducted on the topic «Distribution and use of Russian content among Ukrainians.» In connection with recent military events, it is worth limiting any influence of Russian content on the Ukrainian media space and promoting the development of its own media industry, which will be able to provide objective and diverse information for the audience. Maintaining the cultural and information front of Ukraine during the war with Russia is important not only for ensuring national security, but also for preserving cultural uniqueness, maintaining the unity of society and determining its identity.
Russian content in the Ukrainian media space
Keywords: 6.061.00.00; російський контент; медіапростір України; інформаційний простір; медійний продукт; національна безпека. Використані джерела: 6 1. Волченська Д.; Іваницька Б. Чому важливо підтримувати культурний фронт /Д. Волченська; Б. Іваницька // Інновації та особливості функціонування ЗМІ в демократичному суспільстві: збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції.. – Львів: Видавництво Львівської політехніки; травень 2024. – 46-50 c. 2. Горбань Ю. О. Інформаційна війна проти України та засоби її ведення [Електронний ресурс]. / Ю. О. Горбань // Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. – 2015. – № 1. – С. 136 141. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vnadu_2015_1_21; Russian content; Ukrainian media space; information space; media product; national security