Дослідження питання щодо забезпечення стабільності залізничної колії при проведенні середнього ремонту - Калинчук, Марина Михайлівна; Kalynchuk, Maryna Mykhailivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Середній ремонт залізничної колії відіграє важливу роль у забезпеченні стабільності та працездатності залізничної колії. Вчасне проведення середнього ремонту колії зменшує витрати на проведення капітальних ремонтів колії та забезпечує безпеку руху. Основною метою проведення середнього ремонту колії є відновлення рівнопружності залізничної колії, а також відновлення дренуючих властивостей баласту. Крім цього при середньому ремонті колії виконується заміна дефектних шпал, рейок та елементів скріплень [1–4]. Однак, для проведення якісного середнього ремонту залізничної колії необхідно забезпечити стабільність колії. Тому у кваліфікаційній роботі проводиться дослідження стану питання забезпечення стабільності залізничної колії при проведенні середнього ремонту на заданій ділянці колії Львівської залізниці. Об’єкт дослідження – залізнична колія із забрудненим щебеневим баластом. Предмет дослідження – технологічний процес середнього ремонту колії із забезпеченням стабільності колії. Мета дослідження – провести дослідження, щодо забезпечення стабільності залізничної колії при проведенні середнього ремонту із розробкою технологічного процесу виконання середнього ремонту колії. Для досягнення зазначеної мети у кваліфікаційній роботі виконано такі задачі досліджень: -проведено аналіз верхньої будови колії на заданій ділянці залізниці; -розроблено технологічний процес середнього ремонту залізничної колії; 6 -запропоновано заходи із стабілізації залізничної колії при виконанні середнього ремонту колії; -розроблено заходи із охорони праці при проведенні середнього ремонту залізничної колії на заданій ділянці колії. Виконано аналіз конструкцій верхньої будови залізничної колії на заданій ділянці колії А-Б Львівської залізниці. У результаті встановлено, що на ділянці колії необхідно провести середній ремонт, оскільки величина забруднення щебеневого баласту складає 53 %. У кваліфікаційній роботі розроблено типовий технологічних процес середнього ремонту залізничної колії на ділянці А-Б Львівської залізниці. Побудовано графіки виконання підготовчих робіт, основних робіт у «вікно» та графік виконання робіт «по днях». Фронт робіт складає 450 м. При середньому ремонті задіяно 92 працівника, із яких 54 машиністи колійних машин. Під час виконання середнього ремонту, для забезпечення стабільності колії [5–8], забезпечено виконання технічних та організаційних заходів. Ремонт виконано із застосування сучасної колійної техніки та проведено заміну непридатних залізобетонних шпал, проведено заміну стикового та проміжного скріплень та підкладок під рейками. Також виконано заміну дефектної рейки. Крім цього запропоновано у процесі життєвого циклу залізничної колії проводити моніторинг положень залізничної колії у плані та профілі. Це дозволить виявити несправності колії та провести їх вчасне усунення, що призведе до стабільної роботи колії в сучасних експлуатаційних умовах. Наведено заходи із охорони праці та вимоги безпеки при виконанні середнього ремонту колії відповідно до вимог та рекомендацій [9–13]. Наведено небезпечні та шкідливі виробничі фактори впливу на працівників при виконанні середнього ремонту колії та виконанні робіт із стабілізації колії динамічним стабілізатором. Розроблено схему огородження місця виконання робіт при фронті більшого за 200 м відповідно до Інструкції [11].

8 An analysis of the railway superstructure on the specified section A–B of the Lviv Railway was performed. As a result, it was determined that medium maintenance is required due to the contamination level of the crushed stone ballast, which reaches 53%. In this qualification thesis, a typical technological process for medium maintenance of the railway track on section A–B of the Lviv Railway was developed. Schedules for preparatory works, main works during the “maintenance window,” and daily work plans were created. The work front covers 450 meters. A total of 92 workers were involved in the medium maintenance activities, including 54 operators of track machines. During the medium maintenance, both technical and organizational measures were implemented to ensure track stability [5–8]. Modern track maintenance machinery was used; defective reinforced concrete sleepers were replaced, as well as joint and intermediate fasteners and rail pads. A defective rail was also replaced. In addition, it is recommended that track geometry monitoring be carried out throughout the entire life cycle of the railway track, both in plan and profile. This will allow for timely detection and correction of track faults, contributing to stable and safe operation under current conditions. Occupational health and safety measures, as well as safety requirements, during medium track maintenance are provided in accordance with the requirements and recommendations [9–13]. Hazardous and harmful production factors affecting workers during medium track maintenance and dynamic track stabilizer operations are described. A work zone protection scheme for worksites exceeding 200 meters in length has been developed in accordance with Instruction [11].
Investigation of ensuring the stability of the railway track during maintenance
Keywords: 6.273.00.03; залізнична колія; середній ремонт; баласт; шпали; технологічний процес; railway track; medium maintenance; ballast; sleepers; technological process