Two approaches to restoring historical buildings and environments for the theatre function (based on the architectural reconstruction and technical refurbishing of the new facility of Ryerson school of performance, Toronto, 2015–2016, and theatre on the Podil, Kyiv, Ukraine, opened in 2017) - Долгой, Шолом; Босий, Павло; Dolgoy, Sholom; Bosyy, Pavlo (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
У статті висвітлено ідеї архітектурної реконструкції та технічного оновлення нового приміщення Школи виконавських мистецтв для потреб у викладанні, виробництві та виконанні у знайденому просторі-підвалі Студентського навчального центру Університету Райєрсона з використанням сучасних мистецьких технологій та просторів для Київського академічного театру на Подолі, одного з провідних драматичних театрів в Україні, який отримав будинок із найсучаснішим ігровим майданчиком. Однак зовнішній вигляд і фасад театру викликали суттєві публічні суперечки. Досвід цих реконструкцій знайшов своє відображення у двох документальних фільмах, представлених на Празькому квадрієнале у 2019 році. Аналіз реконструкції дозволяє зробити висновок, що і в першому (Торонто), і в другому випадку (в Києві) заходи з реконструкцій отримали унікальні середовища для театрально-видовищної діяльності, з набором усіх можливих допоміжних приміщень і техніко-технологічного обладнання. Але у випадку із Київським театром автори проєктів проігнорували історично-культурний контекст середовища вул. Андріївський Узвіз, що породило протиріччя поміж інтер’єром і екстер’єром театру. Як у самому міському середовищі міста, так і в свідомості шанувальників.

The architectural reconstruction and technical refurbishing of the new facility of the School of Performance were concerned with accommodating the needs of teaching, production, and performance in a found space, the basement of Ryerson University’s Student Learning Centre with utilizing of the state-of-the-art technologies. Kyiv Academician Theatre of the Podil, one of the leading drama theatre companies in Ukraine, has finally got the permanent home with the state-of-the-art performing facility. However, the fact that construction of the building was sponsored by the Roshen Company owned by Petro Poroshenko, former President of Ukraine, as well as the appearance of the theatre’s exterior caused a lot of public controversies. The experience of these reconstructions was reflected in two documentary films presented at the Our Theatre of the World section of Prague Quadrennial in 2019.
Два погляди на відновлення історичних будівель і середовища для театральної функції (на прикладі архітектурної реконструкції та технічного оновлення нового закладу виконавської школи Райєрсона, Торонто, 2015–2016, та театру на Подолі, Київ, Україна, відкритого у 2017 році)
Keywords: театр; архітектура; виробництво; вистава; навчання; theatre; architecture; production; performance; teaching