Monomolecular micelles based on amphiphilic invertible polymers - Kohut, Ananiy; Voronov, Andriy; Voronov, Stanislav (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2013)
Using surface tension measurements, solubilization of dimethyl yellow dye and solvatochromic dye Et30, and fluorescence spectroscopy, amphiphilic polyesters containing alternated hydrophilic poly(ethylene glycol) fragments and lipophilic dicarboxylic acid or polytetrahydrоfuran moieties in the polymer backbone have been shown to form monomolecular micelles in aqueous solutions at the concentrations of 10-7–10-4 %. These monomolecular micelles have been demonstrated to possess invertibility and respond to the change in a medium polarity. Методами вимірювання поверхневого натягу, солюбілізації барвника диметилового жовтого, сольватохромного барвника Et30 і флуоресцентної спектроскопії показано, що амфіфільні поліестери, які містять гідрофільні фрагменти поліетиленгліколю і ліпофільні залишки аліфатичних дикарбонових кислот або політетрагідрофурану, альтернатно розташовані в полімерному макроланцюзі, утворюють мономолекулярні міцели у водному розчині при концентраціях 10-7–10-4 %. Показано, що мономолекулярні міцели такої будови мають інвертабельні властивості і реагують на зміну полярності середовища.
Мономолекулярні міцели на основі амфіфільних інвертабельних полімерів
Keywords: amphiphilic polymers; monomolecular micelles; invertibility; surface tension; solubilization; амфіфільні полімери; мономолекулярні міцели; інвертабельність; поверхневий натяг; солюбілізація