Aspects of the formation of a gender-sensitive urban environment of residential structures - Підлісецька, Христина; Гнат, Галина; Pidlisetska, Khrystyna; Hnat, Halyna (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
У статті розглядаються аспекти сприйняття простору з позиції гендеру, та їх вплив на формування якісного житлового середовища. Наведено результати проведеного соціологічного дослідження, які свідчать про існування відмінностей у вимогах до формування міського середовища житлових утворень та в оцінках її якостей чоловіками та жінками. Вимоги до функціонально-просторової організації середовища залежать в більшій мірі від гендерної схеми поведінки особи. Це в свою чергу продукує попит на розширення спектру впливу особистостей на міське середовище житлових утворень, яке б задовільнили різного споживача. Встановлено, що для аспектів формування житлового середовища важливішим є врахування гендерних схем поведінки та врахуванням особливостей діяльності гендерних груп. При спробі поєднати поняття гендер і житлове середовище, стикаємось із проблемою їх взаємозв’язку відповідно до рівня персоналізації власне середовища в котрому перебуває індивід.

The article considers aspects of the perception of space from the standpoint of gender, and their impact on the formation of a quality living environment. The results of a sociological study are presented, which indicate the existence of differences in the requirements for the formation of the urban environment of housing and the assessment of its qualities by men and women.
Аспекти формування гендер-чутливого міського середовища житлових структур
Keywords: житлове середовище; гендер; стать; гендерна схема поведінки; living environment; gender; sex; gender pattern of behavior