Дизайн-концепція відновлення інтер’єрного простору ресторану в санаторії «Мармуровий палац» у м. Моршині - Трубаєва, Марія Семенівна; Trubaieva, Mariia Semenivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Пояснювальна записка містить: 67 сторінок, 4 розділи, 22 рисунки, 26 джерел. Об’єкт дослідження: інтер’єри правого крила першого поверху санаторію «Мармуровий палац» в місті Моршин, площею 733,8 м2 . Мета роботи: розробити комплексний дизайн-проєкт інтер’єру ресторану та зони фойє, що гармонійно впишуться в існуюче історичне архітектурне середовище санаторію «Мармуровий палац» та відповідатимуть сучасним вимогам до комфорту, функціональності та естетики. Метод дослідження: аналіз аналогів. У першому розділі розглянуто історіографію проблеми, визначено основні чинники, що впливають на формування ресторанного середовища, та узагальнено нормативні вимоги до планувальної організації. Другий розділ аналізує стилістичні підходи до оформлення інтер’єрів у контексті історичної забудови, розкриває особливості формотворення першої половини ХХ століття, а також досвід європейських країн у переосмисленні та адаптації інтер’єрів у культурно значущих об’єктах. Третій розділ містить аналітику щодо об’єкта проєктування, визначає вихідні дані та описує функціонально-композиційне рішення інтер’єру ресторану. Четвертий розділ висвітлює економічне обґрунтування проєкту: подано розрахунки кошторису на основі ринкових цін та підтверджено доцільність реалізації.

The explanatory note contains: 67 pages, 4 chapters, 22 figs., 26 sources. Object of study: interiors of the right wing of the first floor of the Marble Palace sanatorium in Morshyn, with an area of 733.8 m2. Purpose: to develop a comprehensive design project for the interior of the restaurant and the lobby area that will harmoniously fit into the existing historical architectural environment of the Marble Palace sanatorium and meet modern requirements for comfort, functionality and aesthetics. Research method: analysis of analogs. The first chapter discusses the historiography of the problem, identifies the main factors influencing the formation of the restaurant environment, and summarizes the regulatory requirements for the planning organization. The second chapter analyzes stylistic approaches to interior design in the context of historical buildings, reveals the peculiarities of the first half of the twentieth century, as well as the experience of European countries in rethinking and adapting interiors in culturally significant objects. The third chapter contains analytics on the design object, defines the initial data, and describes the functional and compositional solution of the restaurant interior. The fourth chapter highlights the economic feasibility of the project: the cost estimates based on market prices are presented and the feasibility of implementation is confirmed.
Design concept for the interior space restoration of the restaurant in the Marble Palace Sanatorium in Morshyn
Keywords: 6.022.03.03; дизайн інтер’єру; проєктування; архітектурна спадщина; адаптивне використання; ресторан; interior design; design; architectural heritage; adaptive reuse; restaurant