Дослідження основних характеристик ходових якостей типових універсальних піввагонів - Карпенюк, Сергій Федорович; Karpeniuk, Serhii Fedorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Аналіз аварійних ситуацій на залізничному транспорті показує, що кожен випадок залізнично-транспортної пригоди є наслідком комплексу впливу негативних чинників, серед яких можливе домінування одного з них. У більшості випадків схід будь-якої одиниці рухомого складу – чи локомотива, чи вагона з рейок обумовлений недостатньою динамічною стійкістю, викликаною незадовільним станом їхніх ходових частин або таким же станом рейкової колії. Для зниження ймовірності виникнення аварій і забезпечення необхідного рівня безпеки руху встановлюються нормативні межі динамічних характеристик ходових частин рухомого складу. Ці показники дозволяють встановити не лише вплив конструктивних особливостей технічного стану рухомого складу та рейкової колії на настання випадків сходу рухомого складу, а й встановлювати граничні значення їхніх параметрів, при яких виникає загроза настання залізнично-транспортних пригод. Об’єкт дослідження – показники динамічних якостей ходових частин вантажних вагонів. Мета дослідження – аналіз основних показників ходових якостей універсальних вагонів і перевірка їх відповідності встановленим нормам. У роботі була проведено дослідження основних показників ходових якостей вагонів - коефіцієнта запасу стійкості колеса від вкочування на головку рейки, коефіцієнта стійкості від опрокидування вагона назовні та всередину кривої ділянки колії. Також було досліджено обмеження максимальної швидкості руху в кривій за коефіцієнтом запасу стійкості від вкочування (наповзання) гребеня на головку рейки та наведено основні проблеми, які 5 виникають при дослідженні динаміки рухомого складу за допомогою коефіцієнту стійкості від вкочування його колеса на головку рейки.

An analysis of railway transport accidents reveals that each incident is typically the result of a combination of adverse factors, among which one may often play a dominant role. In most cases, the derailment of a rolling stock unit—be it a locomotive or a wagon—is caused by insufficient dynamic stability, which, in turn, results from the unsatisfactory condition of the running gear or the track infrastructure. To reduce the likelihood of accidents and ensure the required level of operational safety, regulatory limits are set for the dynamic characteristics of the running gear of rolling stock. These parameters make it possible not only to determine the impact of the structural and technical condition of both the rolling stock and the railway track on the risk of derailment, but also to define critical threshold values at which railway accidents become probable. Object of the study: dynamic performance indicators of the running gear of freight wagons. Purpose of the study: to analyze the main indicators of the running performance of general-purpose wagons and to verify their compliance with established safety standards. The study examines key indicators of the running performance of wagons, including – the wheel climb stability factor (resistance to flange climbing onto the railhead), the stability factor against wagon overturning outward and inward on curved track sections, the speed limitation in curves based on the wheel flange climbing coefficient. 6 Additionally, the work identifies key issues encountered in the analysis of rolling stock dynamics using the wheel flange climb stability factor.
Research of the main characteristics of the running qualities of typical universal gondolas
Keywords: 6.273.00.01; коефіцієнт стійкості; динаміка рухомого складу; вкочування колеса; стійкість руху; рухомий склад; stability coefficient; rolling stock dynamics; wheel climb; running stability; rolling stock