Психологічні детермінанти тривожності у молодших школярів - Мельник, Ірина Романівна; Melnyk, Iryna Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У кваліфікаційній роботі актуалізовано проблему тривожності молодших школярів та психологічних її детермінант. Наголошено, що високий рівень тривожності може призводити до порушень уваги, пам’яті, зниження працездатності та мотивації до навчання, підвищеної втомлюваності, а також до соматичних розладів. Тривожні діти зазвичай мають труднощі у встановленні контактів із однолітками, низьку самооцінку та схильність уникати ситуацій, які сприймаються як загрозливі. Розглянуто наукові підходи до феномену «тривожність» у психологічній науці. Виокремлено особливості проявів тривожності у молодших школярів. Проаналізовано основні причини тривожності дітей молодшого шкільного віку. Емпірично досліджено психологічні детермінанти тривожності у молодших школярів. Окреслено шляхи психологічної корекції тривожності у молодших школярів та розроблено рекомендації педагогам для подолання тривожності в учнів початкових класів. Корекційна робота, спрямована на подолання високого рівня тривожності у молодших школярів, має свої особливості. Серед методів корекції для цієї вікової групи важливе місце займають арт-терапія, ігротерапія, психогімнастика та анімація. Ефективність психокорекції тривожних станів у молодших школярів потребує детальних експериментальних досліджень для оптимізації процесу психологічної корекції.

The qualification work actualizes the problem of anxiety of younger schoolchildren and its psychological determinants. It is emphasized that a high level of anxiety can lead to impaired attention, memory, reduced efficiency and motivation to learn, increased fatigue, as well as somatic disorders. Anxious children usually have difficulty making contact with peers, low self-esteem, and a tendency to avoid situations that are perceived as threatening. The scientific approaches to the phenomenon of "anxiety" in psychological science are considered. Features of manifestations of anxiety in younger schoolchildren are allocated. The main causes of anxiety of children of primary school age are analyzed. Empirically investigated psychological determinants of anxiety in younger students. The ways of psychological correction of anxiety in younger schoolchildren are outlined and recommendations are developed for teachers to overcome anxiety in primary school students. Correctional work aimed at overcoming the high level of anxiety in younger schoolchildren has its own characteristics. Among the correction methods for this age group, art therapy, game therapy, psychogymnastics and animation occupy an important place. The effectiveness of psychocorrection of anxiety states in younger schoolchildren requires detailed experimental studies to optimize the process of psychological correction. Key words: younger schoolchildren, emotionality, anxiety, fears, anxiety, social stress, psychological correction.
Psychological determinants of anxiety in primary school children
Keywords: 8.053.00.01; молодші школярі; емоційність; тривожність; страхи; тривога; соціальний стрес; психологічна корекція