Імовірнісна оцінка міцності крихких матеріалів - Квіт, Р. І. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Оцінено міцність ізотропної пластини, яка містить стохастично розподілені тріщини обмеженої довжини, з використанням детерміністичного критерію руйнування, що враховує початковий напрямок поширення тріщини. Виведено співвідношення для густини розподілу ймовірностей граничного навантаження пластини із заданою дефектністю за різних видів напруженого стану. Побудовано діаграми граничного стану, які відповідають середнім значенням руйнівного навантаження. Досліджено вплив на міцність структурної неоднорідності матеріалу, площі пластини і характеру напруженого стану. In this paper the strength estimation of isotropic plate contains stochastic distribute bound length cracks, with using of deterministic failure criterion, which account the initial direction of crack propagation, is realized. The relations for density of plate limiting loading with given presence of defects probabilistic distribution under different form of stressed state are derived. The limiting state diagrams, which accommodate failure load mean, are carrying out. The influence of structure inhomogeneous, plate area and character of stressed state on strength is investigated.
Вероятностная оценка прочности хрупких материалов
A probabilistic evaluation of brittle materials strength
Keywords: критерій міцності; ізотропна пластина з тріщиною; руйнівне навантаження; strength criterion; isotropic plate with crack; failure load; критерий прочности; изотропная пластина с трещиной; разрушающая нагрузка