Технологія створення топографічного плану в масштабі 1:2000 за матеріалами аерознімання на територію гірськолижного курорту "Пилипець" - Цюцик, Василь Степанович; Tsiutsyk, Vasyl Stepanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Створення топографічного плану є ключовим етапом при реконструкції, проєктуванні чи будівництві гірськолижного курорту, оскільки він забезпечує точне відображення рельєфу місцевості, що є критично важливим у складних гірських умовах. Такий план дозволяє інженерам і архітекторам ретельно аналізувати ухили, висоти, водотоки, існуючу інфраструктуру та природні перешкоди, що дає змогу оптимально розміщувати траси, витяги, будівлі та інші об’єкти. Завдяки топографічному плану можна передбачити ризики зсувів, лавин або ерозії ґрунту, а також розробити заходи з їх мінімізації (Павленко, Смирнов, Сидоренко, 2020; Глотов & Гуніна, 2020). Окрім проєктування, топографічний план відіграє важливу роль у подальшій експлуатації гірськолижного курорту. Він слугує базою для системи навігації, прокладання нових трас, проведення ремонтних робіт, оцінки впливу на довкілля та планування розширення. За допомогою актуального плану адміністрація курорту може ефективно управляти територією, забезпечуючи безпеку туристів та оптимальне використання природних ресурсів. (Шпиг, 2023; Черевок, 2014; Іванов & Петренко, 2019) Виконано комплекс польових та камеральних робіт, що охоплюють етапи планування аерознімання, фотограмметричну обробку даних та побудову топографічного плану відповідно до вимог інструкції щодо топографічного знімання масштабу 1:2000 (Інструкція з топографічного знімання масштабів 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500, 2013). У дослідженні використано цифрові знімки, отримані з безпілотного літального апарата (БПЛА), а також програмне забезпечення Pix4D, що дозволяє створювати ортотрансформовані зображення, хмари точок та цифрові моделі рельєфу. На основі отриманих результатів здійснено побудову топографічного плану з урахуванням специфіки гірського рельєфу, складних умов орієнтування та висотної місцевості. Окрема увага приділена точності результатів та відповідності плану державним стандартам топографічного картографування. Робота має прикладне значення, оскільки створений топографічний план може бути використаний при проєктуванні туристичної інфраструктури, екологічному моніторингу та в системах містобудівного кадастру. Ефективність застосованих методів підтверджується дослідженнями, подібними до робіт М.Ю. Петриченка та ін. щодо використання БПЛА у топографії (Петриченко М.Ю., Гордієнко І.М.) Таким чином, бакалаврська робота не лише підтверджує доцільність використання аерофотознімання у гірських умовах, але й демонструє високу ефективність у створенні детальних та актуальних топографічних планів. Об’єктом дослідження є гірськолижний курорт «Пилипець» що знаходиться у Закарпатській області. Предметом дослідження є топографічний план місцевості в масштабі 1:2000. Метою бакалаврської роботи є створення топографічного плану в масштабі 1:2000 за матеріалами аерознімання з БПЛА. В результаті отримано топографічний план масштабу 1:2000 гірськолижного курорту «Пилипець».

Creating a topographic plan is a key step in the reconstruction, design, or construction of a ski resort, as it provides an accurate representation of the terrain, which is critically important in challenging mountain conditions. Such a plan allows engineers and architects to carefully analyze slopes, elevations, watercourses, existing infrastructure, and natural obstacles, enabling the optimal placement of trails, lifts, buildings, and other facilities. Thanks to the topographic Plan, it is possible to predict the risks of landslides, avalanches, or soil erosion, as well as to develop measures to minimize them (Pavlenko, Smirnov, Sidorenko, 2020; Glotov & Gunina, 2020). In addition to design, the topographic plan plays an important role in the further operation of the ski resort. It serves as the basis for the navigation system, laying new trails, carrying out repair work, assessing environmental impact, and planning expansion. With the help of an up-to-date plan, the resort administration can effectively manage the territory, ensuring the safety of tourists and the optimal use of natural resources. (Shpyg, 2023; Cherevok, 2014; Ivanov & Petrenko, 2019) A set of field and office works was performed, covering the stages of aerial photography planning, photogrammetric data processing, and the construction of a topographic plan in accordance with the requirements of the instructions for topographic surveying at a scale of 1:2000 (Instructions for topographic surveying at scales of 1:5000, 1:2000, 1:1000, and 1:500, 2013). The study used digital images obtained from an unmanned aerial vehicle (UAV) and Pix4D software, which allows the creation of orthotransformed images, point clouds, and digital terrain models. Based on the results obtained, a topographic plan was constructed taking into account the specifics of the mountainous terrain, difficult orientation conditions, and high altitude. Particular attention was paid to the accuracy of the results and the compliance of the plan with state standards for topographic mapping. The work has practical significance since the created topographic plan can be used in the design of tourist infrastructure, environmental monitoring, and urban planning cadastre systems. The effectiveness of the methods used is confirmed by studies similar to those of M.Yu. Petrychenko et al. on the use of UAVs in topography (Petrychenko M.Yu., Gordienko I.M.). Thus, the thesis not only confirms the feasibility of using aerial photography in mountainous conditions but also demonstrates its high efficiency in creating. Detailed and up-to-date topographic maps. The object of the study is the Pilipets ski resort located in the Zakarpattia region. The subject of the study is a topographic plan of the area on a scale of 1:2000. The purpose of the thesis is to create a topographic plan on a scale of 1:2000 based on aerial photography materials from UAVs. As a result, a topographic plan of the Pylypets ski resort on a scale of 1:2000 was obtained.
Technology for creating a topographic plan at a 1:2000 scale based on aerial photography materials for the territory of the Pylypets ski resort area
Keywords: 6.193.00.00; топографічний план; масштаб 1:2000; цифрові знімки; аерознімання; БПЛА; цифрова модель рельєфу. Список використаної літератури 1. Павленко; В. І.; Смирнов; Д. О.; Сидоренко; М. Г. (2020). Цифрові технології у створенні топографічних планів. Київ: Геоінформ. 2. Глотов; Ю. С.; Гуніна; І. В. (2020). Аналіз застосування БПЛА у геодезичній практиці. Геодезія; картографія і аерофотознімання; № 91; с. 56–63. 3. Шпиг; А. В. (2023). Використання БПЛА для топографічного знімання у гірських районах. Землевпорядний вісник; № 2(112); с. 22–27. 4. Черевок; І. М. (2014). Аерофотознімання як основа для створення топографічних карт. Картографія і сучасність; № 3; с. 14–19. 5. Іванов; С. О.; Петренко; Л. В. (2019). Цифрові моделі рельєфу та їх використання в проектуванні. Вісник геодезії та землеустрою; № 4; с. 40– 47. 6. Петриченко М.Ю.; Гордієнко І.М. Застосування БПЛА для створення топографічних планів; 2020). 7. Інструкція з топографічного знімання масштабів 1:5000; 1:2000; 1:1000 та 1:500; 2013; topographic plan; scale 1:2000; digital images; aerial photography; UAV; digital terrain model