Проект відділення виробництва дибутилмалеїнату продуктивністю 300 т/рік - Власенко, Вікторія Олександрівна; Vlasenko, Viktoriia Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У даній роботі представлено проєкт дільниці з виробництва дибутилмалеїнату, який синтезується шляхом ацилювання малеїнового ангідриду бутиловим спиртом. Запроєктована продуктивність виробництва становить 300 тонн на рік. Розраховано матеріальний баланс процесу отримання даної речовини. Проведені технологічні та теплові розрахунки основного обладнання, також встановлено оптимальні параметри технологічного режиму. У межах проєкту розроблено технологічну схему процесу виробництва та планувальне рішення промислового приміщення. Здійснене конструктивне проєктування основного апарата. Цех розміщено в одноповерховій будівлі, для якої обрано оптимальне компонування для зручності обслуговування технологічного обладнання. Під час проєктування були враховані основні вимоги з охорони праці та техніки безпеки, а також проведено економічні розрахунки, що дозволяють оцінити доцільність і ефективність впровадження запропонованого виробничого процесу.

This work presents a project for a production of dibutyl maleate, which is synthesized through the acylation of maleic anhydride with n-butanol. The annual capacity is 300 tons per year. The material balance of the synthesis process has been calculated. Technological and thermal calculations of the main equipment have been carried out, and the optimal parameters of the technological regime have been established. Within the framework of the project, a technological scheme and a layout plan of the industrial facility were developed. The structural design of the main apparatus has been made. The facility is located in a single-story building with a layout optimized for convenient maintenance of the technological equipment. During the design process, the key requirements for occupational safety and industrial hygiene were taken into account. Economic calculations were also performed to assess the feasibility and efficiency of implementing the proposed production process.
Project of a section of manufacturing dibutyl maleate with an annual productivity of 300 tonnes
Keywords: 6.161.00.00