Розвиток корпоративної культури в органах місцевого самоврядування (на прикладі Старосамбірської міської ради) - Шкред, Уляна Ярославівна; Shkred, Uliana Yaroslavivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
В останні десятиліття в нашій країні поступово зростає значення місцевої складової в системі державного управління. Державні службовці стають більш відповідальними за вибір пріоритетів та стратегій розвитку територіальних громад, а також за розробку і прийняття ефективних управлінських рішень. Державна служба відіграє ключову роль у вирішенні завдань управління розвитком районів, слугуючи зв'язуючою ланкою між органами місцевої влади та мешканцями конкретних територій. Вона є професійною сферою, яка захищає права та інтереси громадян, сприяючи наближенню демократичного ідеалу держави до реальності. Усе це підкреслює необхідність формування, підтримки та розвитку корпоративної культури в органах місцевого самоврядування, яка відповідала б місії та стратегії сучасного державного управління, а також цілям та завданням реформи державної служби. Проте, сьогоднішній стан корпоративної культури державної служби залишає бажати кращого. Її формування та зміни досі переважно керуються стихійними тенденціями, які призводять до численних негативних наслідків. До таких наслідків належать бюрократизм, хабарництво, корупція та байдужість до інтересів суспільства, громади та громадян. У системі державного менеджменту все ще панують старі стереотипи, серед яких домінування особистих, суб'єктивних мотивів при прийнятті управлінських рішень, адміністративний стиль та методи управління, орієнтація на короткострокові перспективи і волю керівництва замість стратегії розвитку району. Об'єктом дослідження у цій роботі є корпоративна культура органів місцевого самоврядування в Україні. Предметом дослідження є особливості формування корпоративної культури в Старосамбірській міській раді. Мета дослідження – розробка практичних рекомендацій, спрямованих на підвищення рівня корпоративної культури в Старосамбірській міській раді. Науково-практична значимість роботи полягає у збільшенні наукового знання про сутність та особливості становлення та розвитку корпоративної культури органів місцевого самоврядування в сучасній Україні. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання сформульованих автором висновків та рекомендацій у діяльності органів державного управління для розвитку корпоративної культури, розробки програм підвищення кваліфікації державних службовців та вдосконалення кодексів етики державної служби.

In recent decades, the importance of the local component in the system of state management has gradually increased in our country. Government officials are becoming more responsible for choosing priorities and development strategies for territorial communities, as well as for developing and making effective management decisions. The civil service plays a key role in solving the tasks of managing the development of regions, serving as a link between local authorities and the residents of specific territories. It is a professional sphere that protects the rights and interests of citizens, contributing to the approximation of the democratic ideal of the state to reality. All this emphasizes the need to form, support, and develop a corporate culture in local self-government bodies that would correspond to the mission and strategy of modern state management, as well as the goals and tasks of the civil service reform. However, the current state of the corporate culture in the civil service leaves much to be desired. Its formation and changes are still predominantly governed by spontaneous tendencies, leading to numerous negative consequences. Such consequences include bureaucracy, bribery, corruption, and indifference to the interests of society, community, and citizens. In the system of state management, old stereotypes still prevail, including the dominance of personal, subjective motives in making management decisions, an administrative style and management methods, orientation towards short-term perspectives, and the will of the leadership instead of the strategy for district development. The object of study in this work is the corporate culture of local self-government bodies in Ukraine. The subject of the study is the peculiarities of forming corporate culture in the Staryi Sambir City Council. The purpose of the study is to develop practical recommendations aimed at improving the level of corporate culture in the Staryi Sambir City Council. The scientific and practical significance of the work lies in increasing scientific knowledge about the essence and peculiarities of the formation and development of the corporate culture of local self-government bodies in modern Ukraine. The practical significance of the research lies in the possibility of using the author's formulated conclusions and recommendations in the activities of state management bodies to develop corporate culture, develop programs for improving the qualifications of civil servants, and refine codes of ethics for civil service.
Development of corporate culture in local self-government bodies (on the example of the Starosambir City Council)
Keywords: 6.281.00.00; – органи місцевого самоврядування; корпоративна культура; управління персоналом; задоволеність місцем праці; відкрита корпоративна культура; local self-government bodies; corporate culture; personnel management; workplace satisfaction; open corporate culture