Технологічні аспекти одержання асиметричних діестерів адипінової кислоти - Солод, Микола; Мельник, Степан (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Досліджено технологічні аспекти синтезу асиметричних діестерів адипінової кислоти методами естерифікації, а саме ступеневу естерифікацію та співестерифікацію адипінової кислоти двома спиртами в/без присутності бензену як азеотропоутворювача. Показано, що застосування бензену при одержанні н-бутилцикло-гексиладипінату дозволяє збільшити вихід цього діестеру до 51,5 % та зменшити енергетичні затрати на виробництво за рахунок зниження температури реакції.
Keywords: ступенева естерифікація; співестерифікація; азеотропоутворювач; асиметричні діестери