Інженерний метод розрахунку міцності приопорних ділянок прогінних залізобетонних конструкцій - Дорофєєв, В. С.; Карпюк, В. М.; Крантовська, О. М.; Петров, М. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Наведено основні результати експериментальних досліджень міцності приопорних ділянок звичайних, нерозрізних, попередньо напружених, позацентрово розтягнених і стиснених залізобетонних балок. Виявлено нові схеми руйнування приопорних ділянок вказаних конструкцій та встановлено їх залежність від відповідного співвідношення дослідних факторів. Розроблено новий загальний інженерний метод розрахунку міцності приопорних ділянок зазначених елементів, що основується на виборі та почерговому розгляді найімовірніших схем їх руйнування. The main results of experimental studies of strength, bearing areas’ are usually uncut, pre-stressed, stretched and eccentrically compressed reinforced concrete beams. Тhe identified of the stated constructions’ bearing areas’ new destruction patterns and the establishment of their dependence on the research factors’ corresponding ratio; the development of new general engineering methods of the studied elements’ bearing areas’ durability calculation based on the choice and the alternating consideration of the most probable destruction schemes.
Keywords: залізобетонні балки; приопорні ділянки; напружено-деформований стан; міцність; reinforced concrete beams; bearing areas; deflected mode; strength