Соціокультурні функції музичної журналістики в Україні - Шпитальний, Родіон Володимирович; Shpytalnyi, Rodion Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі досліджено музичну журналістику як соціокультурне явище, що функціонує в українському медіапросторі. Проаналізовано ключові функції музичної журналістики — інформаційну, освітню, ідентифікаційну, критичну, аналітичну, розважальну. Визначено чинники, що обмежують реалізацію цих функцій в Україні: відсутність сталої медіа-культури, нестача фінансування, слабка система професійної підготовки та ін. У роботі розкрито значення музичної журналістики у формуванні музичних смаків, підтримці національної культурної ідентичності, збереженні спадщини та популяризації нових музичних явищ. Особливу увагу приділено порівнянню із західними медіа. Розглянуто приклади діяльності незалежних українських платформ як осередків нової хвилі музичної журналістики. Метою дослідження є аналіз соціокультурних функцій музичної журналістики в Україні та їх зіставлення з західними підходами. Об’єктом виступає музична журналістика, предметом — її функціонування в сучасному українському інформаційному просторі. Об’єкт дослідження є музична журналістика як складова сучасного медіапростору України. Предмет дослідження це соціокультурні функції музичної журналістики в Україні та особливості їх реалізації в умовах інформаційного суспільства.

This thesis explores music journalism as a socio-cultural phenomenon functioning within the Ukrainian media landscape. The research analyzes the key functions of music journalism — informational, educational, identificational, critical, analytical, and entertaining. It identifies the factors that hinder the implementation of these functions in Ukraine: the absence of a stable media culture, insufficient funding, and a weak system of professional training, among others. The study reveals the importance of music journalism in shaping musical tastes, supporting national cultural identity, preserving heritage, and promoting emerging musical phenomena. Special attention is paid to comparisons with Western media practices. The work highlights independent Ukrainian platforms as representatives of a new wave in music journalism. The aim of the study is to analyze the socio-cultural functions of music journalism in Ukraine and compare them with Western approaches. The object of the research is music journalism as a part of modern Ukrainian media space. The subject is the socio-cultural functions of music journalism in Ukraine and the peculiarities of their implementation within the information society.
Socio-cultural functions of music journalism in Ukraine
Keywords: 6.061.00.00