Дослідження температурних режимів пожеж в житлових приміщеннях на моделях зменшеного масштабу - Шналь, Т. М.; Прохоренко, С. В.; Данкевич, І. П. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Наведено результати експерименту із вивчення динаміки розвитку пожеж у приміщеннях житлових будівель на моделях зменшених розмірів та вдосконалення методики визначення температурних режимів руху газів та прогрівання ними елементів конструкцій з використанням температурних маркерів та тепловізора. Проведені випробування на моделях зменшеного масштабу показали можливість дослідженя динаміки розвитку пожеж у житлових приміщеннях та викристання отриманих даних для верифікації моделей пожеж на основі CFD. Виявлено температурно-часові залежності між факторами, що впливають на температурний режим пожежі: пожежне навантаження, розмір приміщення, теплова інерція огороджувальних конструкцій, вентиляцією, щільністю пожежного навантаження та швидкістю піролізу пожежного навантаження. Виявлено, що вигорання пожежного навантаження відбувається з постійною швидкістю, залежність між швидкістю та часом практично лінійна і не залежить від фази розвитку пожежі. This paper is the results of the experiment to study the dynamics of fire in the premises of residential buildings on models size reduction and improvement of methods for determining the temperature conditions of movement of gases and warming their structural elements using markers and thermal imager. The tests on models of small-scale examination demonstrated the dynamics of fires in residential areas and make for verification of the data model based on fires CFD. Discovered temperature-time relationship between factors influencing the temperature regime of fire: fire load, room size, thermal inertia walling, ventilation, fire load density and speed pyrolysis fire load. Found that the rate of burning fire load occurs at a constant rate, the relationship between speed and sometimes almost linear, and does not depend on the phase of fire
Keywords: пожежа; вогнестійкість; температурні моделі пожеж; термопари; тепловізійна камера; температурно-часові залежності режимів пожеж; будівельні конструкції; fire; fire; fire temperature model; thermocouples; thermal imaging cameras; temperature and time regimes depending fires constructions