Захист цифрових прав людини: політика та процедури корпорації Google щодо приватності - Гачкевич, Андрій; Хомин, Вікторія (Baltija Publishing (Riga, Latvia), 2023)
Розділ присвячується проблемі захисту цифрових прав, яка розглядається в контексті політики та процедур цифрового гіганта Google. Автори узагальнюють теоретичні підходи до розуміння цифрових прав та їхнього співвідношення з фундаментальними правами людини. Охарактеризовано правила щодо приватності у фрагментарних та неформалізованих за змістом джерелах політики корпорації Google. На прикладах справ Lloyd v Google LLC та Brown et al v Google LLC et al показано, що при реалізації політики може мати місце несанкціонований збір даних, навіть в режимі приватного перегляду. Відзначено, що, крім права на приватність, Google сприяє розвитку таких цифрових прав, як: право на конфіденційність в Інтернеті, право бути забутим, інтелектуальні права, а також право на безпечне цифрове середовище. Автори визначаються чинники, які впливають на захист цифрових прав через призму політики та процедур корпорації Google щодо приватності. Особливе значення серед них мають міжнародні стандарти в сфері прав людини та підвищення якості послуг Google, на яке може бути покладена роль евфемізму для отримання прибутку. This chapter is devoted to the issue of the protection of digital rights. The latter is examined with regard to the policies and procedures of the digital giant Google. The authors outline theoretical approaches to the understanding of digital rights. The interconnection between digital rights and fundamental human rights is discussed. This chapter explains privacy rules embodied in fragmented and unformalized sources of Google’s policies. The authors reveal that the implementation of policies might unauthorized data collection examples of Lloyd v Google LLC and Brown et al v Google LLC et al show that unauthorized data collection can occur when the policy is implemented, even in private browsing mode. It was noted that, in addition to the right to privacy, Google promotes the development of such digital rights as: the right to privacy on the Internet, the right to be forgotten, intellectual rights, and the right to a safe digital environment. The authors identify the factors that affect the protection of digital rights through the lens of Google's privacy policies and procedures. Of particular importance among them are international standards in the field of human rights and the improvement of the quality of Google services, which can be assigned the role of a euphemism for profit.
Keywords: цифрові права людини, право на приватність, захист персональних даних, політика конфіденційності, Brown et al v Google LLC et al, Lloyd v Google LLC, правила корпорації Google, інформаційна політика Google; digital human rights, right to privacy, protection of personal data, privacy policy, Brown et al v Google LLC, Lloyd v Google LLC, Google Corporation rules, Google information policy.