Księgowy i zawody pokrewne w polsce – definicja i klasyfikacja - Kamieniecka, M.; Nóżka, A. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Zawód księgowego (oraz zawody pokrewne) cieszy się w Polsce sporym zainteresowaniem, o czym świadczy m.in. stosunkowo duża liczba studentów wyższych i podyplomowych studiów ekonomicznych na kierunkach związanych z finansami i rachunkowością na polskich uczelniach. Jest to zawód ważny i potrzebny, a na rynku pracy nie zmniejsza się popyt na doświadczonych, dobrze wykształconych księgowych. Zawód księgowego nie jest jednorodny ani ściśle zdefiniowany. Księgowi znajdują zatrudnienie zarówno w firmach, jak i instytucjach (zajmując różne stanowiska). Mogą też prowadzić działalność na własny rachunek, bądź pracować w biurach rachunkowych.Obok prowadzenia ewidencji, sporządzania sprawozdań, deklaracji podatkowych i zusowskich osobom tym powierza się liczne inne obowiązki np. w zakresie wykonywania kontroli i audytu, optymalizacji podatku czy wspomagania osób zarządzających w podejmowaniu decyzji. Tematyka zawodu księgowego jest bardzo szeroka i wieloaspektowa. Celem niniejszego artykułu jest analiza polskich przepisów prawnych oraz innych regulacji odnoszących się do zakresu zawodu księgowego w Polsce, w tym jego definicji oraz klasyfikacji. Na tym tle podjęto się też próby oceny, na ile definicje i klasyfikacja zawodów związanych z rachunkowością w Polsce oddaje współczesną rolę i miejsce księgowego w przedsiębiorstwie i jego otoczeniu.
Keywords: 657.1