Вплив цис-І транс-родійорганічних комплексів на початкові стадії реакції окиснення октену-1 молекулярним киснем - Макота, О. І.; Булгакова, Л. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Досліджено вплив комплексів: цис-[Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(NH3)][BPh4], цис- [Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(CH3CN)][BPh4], цис-[Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(Py)][BPh4], транс- [Rh(Acac)(PPh3)2(CH3CO)][BPh4], транс-[Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(I)], транс- [Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(CH3CN)][BPh4]·CH3CN, транс-[Rh(Acac)(PPh3)2(I)2], на початкові стадії реакції окиснення октену-1 молекулярним киснем. Показано, що всі родійорганічні комплекси активують процес окиснення. Встановлено, що транс- [Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(I)] є найактивнішим каталізатором реакції окиснення. The influence of complexes: цис-[Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(NH3)][BPh4], цис- [Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(CH3CN)][BPh4], цис-[Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(Py)][BPh4], транс- [Rh(Acac)(PPh3)2(CH3CO)][BPh4], транс-[Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(I)], транс- [Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(CH3CN)][BPh4]·CH3CN, транс-[Rh(Acac)(PPh3)2(I)2], on initial stages of the oxidation reaction of 1-octene by molecular oxygen was investigated. It was shown that all rhodium complexes activate the oxidation process. It was established that транс- [Rh(Acac)(PPh3)2(CH3)(I)] is the most active catalyst in the oxidation reaction.
Keywords: каталізатор; окиснення; родійорганічні комплекси; catalyst; okisnennya; rodiyorganichni complexes