Властивості поліметилакрилатиих плівок, модифікованих малеїновою кислотою - Собечко, І. Б.; Волошинець, В. А. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002)
Досліджено вплив малеїнової кислоти на властивості поліметилакрилатних емульсійних плівок. Модифікацію плівок здійснювали двома способами - кополімеризацією та введенням малеїнової кислоти у готовий поліметилакрилатний латекс. Встановлено, що міцність, еластичність та водопоглинання плівок залежить від способу її модифікації. Збільшення міцності та зменшенння водопоглинання модифікованих плівок пов'язане з наявністю полярних карбоксильних груп на поверхні латексних частинок, що приводить до ущільнення структури полімеру за рахунок міжмолекулярних взаємодій. It was investigated the influence of malein acid upon the emulsion films behaviour. Modification of the films was incarnated by two methods: coporymerization and introduction of malein acid into finished polymethylacrylic latex. It was found out the solidness, elasticity and water absorbing of the films depends on the method of then: modification. Hie increasing of durability and decreasing of water absorbing of modincated fihns related to the araflabuity of polar carboxyl croupe on the latex particle surface leading to the consolidation of polymer's strucnre owing to intermolecular's interaction.
Keywords: 547.462