Синтез та дослідження властивостей гібридних нанокомпозитів на основі тетраетоксисилану - Євчук, І. Ю.; Демчина, О. І.; Романюк, Г. В.; Цюпко, І. І.; Медведевських, Ю. Г. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Методом віскозиметрії встановлено вплив температури, концентрації вихідних речовин і каталізатора на динаміку процесу гелеутворення в системі тетраетоксисилан (ТЕОС) – етанол – вода. Досліджено кінетику фотоініційованої полімеризації композиції на основі диакрилатних мономерів у присутності золь-гель систем на основі ТЕОС. Синтезовані золь-гель методом гібридні полімер-кремнеземні нанокомпозиційні матеріали мають протонну провідність, що підтверджено імпедансними спектрами. The influence of temperature, initial substances and initiator concentrations on gelation process dynamics in the system tetraethoxysilane (TEOS) – ethanol – water has been established by viscosimetry. Kinetics of photoinitiated polymerization of diacrylate based composition in the presence of TEOS based sol-gel system has been investigated. Proton conductivity of synthesized hybrid polymer-silicate materials has been confirmed by impedance spectra.
Keywords: золь-гель процес; тетраетоксисилан; наокомпозит; гібридний органо-неорганічний матеріал; фотополімеризація; sol-gel process; tetraethoxysilane; nanocomposite; hybrid organic-inorganic material; photopolymerization