ГІС-технології при створенні планової геодезичної основи для розроблення генерального плану населеного пункту - Казаченко, Л.; Чубукін, Р.; Казаченко, В.; Kazachenko, L.; Chubukin, R.; Kazachenko, V. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Мета роботи. Розглянуто застосування геодезичних вимірювальних систем і геодезичного програмного забезпечення. Під час створення планової геодезичної основи для встановлення меж населеного пункту або розширення його меж потрібна сучасна картографічна основа в цифровому вигляді та створений генеральний план. Методика. Цього досягають за допомогою геодезичних вимірювань і комп’ютерної обробки їх результатів. ГІС-технології та ДЗЗ у цьому випадку допомагають вирішити проблему швидко, точно, якісно і з найменшими витратами часу і коштів. Колишні картографічні матеріали, згідно із якими здійснювали геодезичні знімання і які слугували основою, застаріли, не відповідають сучасним вимогам створення картографічної продукції. Тому виникає необхідність в оновленні картографічних матеріалів у нових цифрових форматах і внесенні в створену базу даних Державного земельного та Містобудівного кадастрів, тобто потрібно наповнювати державну кадастрову систему інформаційними шарами. Результати. Створені інформаційні шари Публічної кадастрової карти і програмне забезпечення Digitals спрощують вирішення завдань геодезії, картографії і землеустрою. Внесення до баз даних Держгеокадастру і Містобудівного кадастру інформації потребує створення сучасних цифрових картографічних матеріалів і електронних документів. Чинні в Україні ДБН ставлять певні вимоги до створення та оформлення відповідних картографічних матеріалів для розроблення генеральних планів населених пунктів. Наукова новизна. Виконано геодезичні знімання на територію досліджень електронними вимірними системами і здійснено опрацювання результатів вимірювань у програмному забезпеченні. Побудоване планово-висотне обґрунтування території населеного пункту дало змогу створити цифрову карту (модель) місцевості (ЦММ) за дуже короткий термін. Такі цифрові карти є основою для створення різних картографічних матеріалів в електронному вигляді й можуть використовуватися для різних цілей народного господарства держави. Такі цифрові карти за допомогою ГІС-технологій можуть бути наповненням електронних ресурсів різних галузей і слугувати для наповнення інформацією різних видів про певні об’єкти, явища, тобто ведення моніторингу земель. Практична значущість Результати дослідження – створення цифрової карти населеного пункту і внесення до баз даних Державного земельного та Містобудівного кадастру інформації про межі та структуру в результаті розроблення відповідних містобудівної та землевпорядної документації.

Purpose. The application of geodetic measuring systems and geodetic software in creating a planned geodetic basis for establishing the boundaries of the settlement or expanding its boundaries requires a modern cartographic basis in digital form and created a master plan. Methodology. This is achieved through geodetic measurements and computer processing of their results. GIS technologies and remote sensing in this case help to solve the problem quickly, accurately, efficiently and with the least time and money. Old cartographic materials, according to which geodetic surveys were carried out and which served as a basis for obsolete, do not meet modern requirements for the creation of cartographic products. Therefore, there is a need to update cartographic materials in new digital formats and enter in the created database of the State Land and Urban Cadastre, ie to fill the state cadastral system with information layers. The created information layers of the Public cadastral map and the Digitals software simplify the solution of problems of geodesy, cartography and land management. Entering information into the databases of the State Geocadastre and Urban Cadastre requires the creation of modern digital cartographic materials and electronic documents. DBNs adopted in Ukraine dictate certain requirements for the creation and design of appropriate cartographic materials for the development of Master Plans of settlements. Results. Geodetic surveys were performed on the research territory by electronic measuring systems and the results of measurements in the software were processed. The constructed plan-height substantiation of the territory of the settlement made it possible to create a digital map (model) of the area – CMM in a very short time. Scientific novelty. Such Digital maps are the basis for the creation of various cartographic materials in electronic form and can serve various purposes of the national economy. Such digital maps with the help of GIS technologies can be the filling of electronic resources of different industries and serve to fill different types of information about certain objects, phenomena, ie to monitor the land. Practical significance. The result of the study was the creation of a digital map of the settlement and entry in the databases of the State Land and Urban Cadastre information about the boundaries and structure by developing appropriate urban and land management documentation.
GIS-technologies in the creation of planned geodesic basics for developing a general plan of a population
Keywords: ГІС-технології; дистанційне зондування Землі; геодезичне програмне забезпечення; планова геодезична основа; комп’ютерна обробка; генеральний план населеного пункту; 528.32.504. 89.1