Структурні характеристики хімічновідновленого нікелю як наповнювача полімерних гідрогелів - Гриценко, О. М.; Гайдук, А. В.; Бедльовська, Х. Я.; Гайдос, І. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Методами сканувальної електронної мікроскопії, седиментаційного та рентгено-структурного аналізу досліджено структурні характеристики порошків нікелю, отриманих хімічним осадженням з водних розчинів. Доведено можливість одержання порошку металу одночасно з формуванням полімерної матриці на основі кополімерів полівінілпіролідону з 2-гідроксіетилметакрилатом. Експериментально встановлено можливість регулювання в широких межах гранулометричного складу та структури нікелевого наповнювача і, відповідно, властивостей композиційних полімерних матеріалів на його основі внаслідок зміни умов здійснення реакції відновлення. The structural characteristics of nickel powders obtained by chemical precipitation from water solutions were investigated by scanning electronic microscopy, sedimentometric and xray analysis. possibility of metal powder obtaining simultaneously with formation of polymer matrix on the basis of co-polymers polyvinylpyrrolidone with 2-hydroxyethylmethacrylate was proved. possibility of regulation in wide ranges of granulometric composition and structure of nickel filler and accordingly the characteristics of composite polymer materials due to reduction reaction conditions variation was experimentally determined.
Structural characteristics of chemically reduced nickel as filler of polymer hydrogels
Keywords: 2-гідроксіетилметакрилат; полівінілпіролідон; композиційні гідрогелі; металонаповнені гідрогелі; нікель; наповнення; 2-hydroxyethylmethacrylate; polyvinylpyrrolidone; composite hydrogels; metal-filled hydrogels; nickel; filling