Інформаційно-комунікаційна діяльність органів місцевого самоврядування в умовах війни (на прикладі Пустомитівської міської ради) - Дропко, Богдан Йосипович; Dropko, Bohdan Yosypovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
У сучасних умовах стрімкого розвитку інформаційного суспільства, активного формування різноманітних соціальних мереж, становлення багатьох форм самоорганізації населення, в тому числі громадянських рухів, союзів, асоціацій тощо, неабиякого значення набувають питання створення ефективної системи комунікації між владою і суспільством, що, як доводить досвід багатьох країн, значно сприяє підвищенню результативності державного управління і забезпеченню сталого соціально-економічного розвитку. Мета роботи полягає в узагальненні теоретичних засад дослідження інформаційно-комунікаційного забезпечення адміністрування організацій та формуванні дієвих напрямків вдосконалення комунікаційних процесів в системі управління організацією в цілому та в побудові зовнішніх комунікацій зокрема. Об'єктом дослідження є інформаційно-комунікаційне забезпечення на базі Пустомитівської міської ради. Інформаційно-комунікаційна діяльність органів місцевого самоврядування в умовах війни відіграє ключову роль у забезпеченні ефективного функціонування місцевих владних структур та взаємодії з громадськістю. В умовах конфлікту, зокрема на прикладі Пустомитівської міської ради, інформаційно-комунікаційна стратегія набуває нових вимог та викликів. У першому розділі проводиться аналіз теоретичних аспектів інформаційнокомунікаційної діяльності місцевого самоврядування в умовах війни. Розглядається сутність та зміст такої діяльності, механізми її реалізації, а також вплив військового конфлікту на ці процеси. У другому розділі проводиться аналіз діяльності місцевої влади на прикладі Пустомитівської міської ради. Вивчаються характеристики діяльності ради, її фінансовий стан, а також аналізується інформаційно-комунікаційна діяльність ради в умовах війни та ідентифікуються актуальні проблеми. У третьому розділі надаються конкретні рекомендації щодо покращення інформаційно-комунікаційної діяльності Пустомитівської міської ради в умовах війни. Пропонуються шляхи покращення технічної інфраструктури, зміцнення довіри та рівноправного доступу до інформації для всіх верств населення. Перший запропонований захід спрямований на впровадження програми з розширення доступу до широкосмугового інтернету в Пустомитівській міській раді сприятиме підвищенню рівня інформаційної доступності серед мешканців. Це дозволить громадянам отримувати оперативну інформацію про роботу ради, а також забезпечить можливість онлайн-діалогу з представниками влади. Другий запропонований захід спрямований на вдосконалення інформаційнокомунікаційних технологій. Впровадження сучасних програмних продуктів для автоматизації роботи в міській раді сприятиме підвищенню ефективності управління та оптимізації робочих процесів. За допомогою цих технологій рада зможе швидше та ефективніше здійснювати обробку інформації, аналізувати дані та робити точне планування розвитку міста. Це також сприятиме поліпшенню комунікації в міській раді, що дозволить забезпечити більш оперативне реагування на потреби громадян та ефективніше вирішувати питання міського управління. Третій запропонований захід спрямований на організацію навчальних заходів з цифрової грамотності. Організація безкоштовних навчальних курсів з цифрової грамотності для мешканців Пустомитівської міської ради допоможе підвищити рівень комп'ютерної грамотності серед населення. Це дасть громадянам змогу краще розуміти та використовувати сучасні технології, що зробить їх більш обізнаними з можливостями, які вони мають для впливу на прийняття рішень у своєму місті. Збільшення рівня цифрової грамотності також сприятиме більш активній участі громадян у взаємодії з владою через онлайн-канали, що зробить їхню співпрацю з місцевою радою більш продуктивною та ефективною. Розробка та впровадження прозорих та доступних для громадян процедур доступу до інформації про діяльність міської ради допоможе зміцнити довіру громадян до владних структур та забезпечить їм можливість активно брати участь у прийнятті рішень. Це включає в себе розміщення публічної інформації на вебсайті ради, організацію відкритих засідань та консультацій з громадськістю, а також створення можливостей для громадян висловлювати свої погляди та пропозиції щодо вирішення міських проблем. Цей захід сприятиме покращенню взаєморозуміння між владою та громадою, зростанню впевненості громадян у діяльності місцевих органів влади та створить умови для спільної роботи з метою досягнення спільних цілей і розвитку міста. Запропоновані заходи з покращення інформаційно-комунікаційної діяльності Пустомитівської міської ради в умовах війни відіграють ключову роль у забезпеченні ефективного функціонування місцевого самоврядування та підвищенні якості життя мешканців міста. Ці заходи спрямовані на вирішення актуальних проблем, які виникають у контексті воєнного конфлікту та сприятимуть покращенню взаємодії між владою та громадою.організацій, місцеве самоврядування, війна, Пустомитівська міська рада, комунікаційні стратегії, доступ до інформації, цифрова грамотність, взаємодія влади та громади, довіра, прозорість, відкрите управління, ефективність, якість життя.

In modern conditions of rapid development of the information society, active formation of various social networks, and emergence of many forms of self-organization of the population, including civic movements, unions, associations, etc., the creation of an effective communication system between the authorities and society becomes of paramount importance, as experience of many countries shows, significantly contributes to enhancing the effectiveness of public administration and ensuring sustainable socioeconomic development. The purpose of the work is to summarize the theoretical principles of research of information and communication support of organizational administration and the formation of effective directions for improving communication processes in the organization management system as a whole and in building external communications in particular. The object of the study is the information and communication support based on the Pustomytyv City Council. Information and communication activities of local self-government bodies in conditions of war play a key role in ensuring the effective functioning of local government structures and interaction with the public. In conditions of conflict, in particular, on the example of the Pustomytyv City Council, the information and communication strategy acquires new requirements and challenges. The first chapter analyzes the theoretical aspects of information and communication activities of local self-government in conditions of war. The essence and content of such activities, mechanisms of its implementation, and the impact of military conflict on these processes are considered. The second chapter analyzes the activities of local government using the example of the Pustomytyv City Council. Characteristics of the council's activities, its financial condition, and analysis of the information and communication activities of the council in conditions of war are studied, and current problems are identified. The third chapter provides specific recommendations for improving the information and communication activities of the Pustomytyv City Council in conditions of war. Ways to improve technical infrastructure, strengthen trust, and ensure equal access to information for all segments of the population are proposed. The first proposed measure is aimed at implementing a program to expand access to broadband Internet in the Pustomytyv City Council, which will contribute to increasing the level of information accessibility among residents. This will allow citizens to receive timely information about the council's work and provide an opportunity for online dialogue with government representatives. The second proposed measure is aimed at improving information and communication technologies. Implementing modern software for automating work in the city council will increase management efficiency and optimize workflows. With these technologies, the council will be able to process information faster and more efficiently, analyze data, and make accurate city development plans. This will also improve communication within the city council, allowing for more timely responses to citizens' needs and more effective decision-making in municipal management. The third proposed measure is aimed at organizing training events on digital literacy. Providing free digital literacy courses for residents of the Pustomytyv City Council will help increase computer literacy among the population. This will enable citizens to better understand and use modern technologies, making them more knowledgeable about the opportunities they have to influence decision-making in their city. Increasing the level of digital literacy will also promote more active citizen participation in interaction with the authorities through online channels, making their cooperation with the local council more productive and efficient. Developing and implementing transparent and accessible procedures for access to information about the activities of the city council will help strengthen citizens' trust in government structures and provide them with opportunities to actively participate in decision-making. This includes posting public information on the council's website, organizing open meetings and consultations with the public, and creating opportunities for citizens to express their views and proposals for addressing city issues. These measures to improve the information and communication activities of the Pustomytyv City Council in conditions of war play a key role in ensuring the effective functioning of local self-government and improving the quality of life of city residents. These measures are aimed at addressing current problems that arise in the context of armed conflict and will contribute to improving interaction between the government and the community.
Information and communication activities of local self-government bodies in war conditions (on the example of the Pustomyty City Council)
Keywords: 6.281.00.00; Інформаційно-комунікаційне забезпечення; адміністрування; Information and communication support; organizational administration; local government; war; Pustomyty City Council; communication strategies; access to information; digital literacy; government-community interaction; trust; transparency; open governance; efficiency; quality of life